Οι διαφορές κρύφτηκαν, αλλά δεν εξαφανίστηκαν!

Μητσοτάκης – Μεϊμαράκης έμειναν στις θέσεις τους, αλλά έριξαν τους τόνους λόγω της αξιολόγησης

Ρεπορτάζ
Σπύρος Γκουτζάνης

Ειλικρινή συζήτηση σε καλό κλίμα είχε χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος. Η αίσθηση που υπάρχει στα κομματικά γραφεία είναι ότι οι δύο έμειναν στις θέσεις τους και συμφώνησαν να χαμηλώσουν τους τόνους.

Δηλώσεις δεν έγιναν, ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ερωτηθείς «αν τα βρήκανε», απάντησε: «Δεν χάσαμε τίποτα για να το βρούμε».

Αντιπαρήλθε με χιούμορ το βασικό σημείο της διαφωνίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το θέμα της ελάχιστης συνεννόησης με την κυβέρνηση: «Μου πρότεινε εθνική συνεννόηση για να λύσουμε το πρόβλημα του Τσακαλώτου να βγει με τη Σκάρλετ, αλλά του είπα ο καθένας τα λύνει μόνος του αυτά».
Αν και ο κ. Μεϊμαράκης διέψευσε ότι συζήτησαν τα εσωκομματικά, πληροφορίες αναφέρουν ότι έθεσε στον πρόεδρο του κόμματος το θέμα εκείνων που προτείνουν τη διαγραφή του.

Η συζήτηση

Οσον αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης, είπε ότι «η χώρα είναι σε πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Ολα τα θέματα είναι ανοιχτά. Τα εθνικά, η διαπραγμάτευση, η αξιολόγηση. Αυτά είναι τα ζητήματα που μας απασχολούν», ενώ ως προς το ποια στάση θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στο Κοινοβούλιο όταν έλθουν τα μέτρα, σημείωσε: «Το θέμα είναι αν θα τα ψηφίσουμε εμείς; Το θέμα είναι ότι οι Τσίπρας και Καμμένος αποδέχτηκαν να ολοκληρώσουν το πακέτο και να βγάλουν τη χώρα στις αγορές. Οταν είπαμε για εθνική ομάδα αρνήθηκαν. Δεν υπάρχει λοιπόν θέμα… Οι παράμετροι δεν είναι ίδιες με το 2015. Τότε δεν υπήρχε συμφωνία. Και να κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα θα σέρνεται…»

Με κομψό τρόπο, ο κ. Μεϊμαράκης έδειξε ότι επιμένει στη θέση του για τις εκλογές, που δεν ταυτίζεται με αυτή του ηγετικού επιτελείου: «Ολοι συμφωνούμε να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι να φύγει τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να το επιβάλουμε. Για τη χώρα προτάσσεται να κλείσει η αξιολόγηση».

«Ξαναχτυπά» αύριο ο Τσιτουρίδης με παρέμβαση

Η δημοσιοποίηση της ιδρυτικής πράξης του Δικτύου Ελλήνων Ριζοσπαστών, που συνυπογράφουν οι δύο πρώην υπουργοί του Κώστα Καραμανλή, Σάββας Τσιτουρίδης και Νίκος Τσιαρτσιώνης, προκάλεσε θόρυβο δυσανάλογο με το εύρος του εγχειρήματος. Οπως λέει ο κ. Τσιτουρίδης, πρόκειται απλώς για έναν όμιλο πολιτικού προβληματισμού, που θα κοινοποιεί τις θέσεις του για θέματα που κρίνει σημαντικά. Η πρώτη παρέμβασή του, όμως, που θα γίνει αύριο, θα δικαιώσει τις εκτιμήσεις που εκφράστηκαν.  Το θέμα είναι το μέλλον της Ευρώπης, το Δίκτυο όμως στοχεύει και στο μέλλον της Ελλάδας, καθώς θεωρεί ότι η προαναγγελία για την Ευρώπη «πολλαπλών ταχυτήτων» είναι η προαναγγελία της διάλυσης της Ε.Ε. Θεωρεί δε ότι αυτό μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται ο Αλέξης Τσίπρας, λόγω απειρίας, όχι όμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που διεκδικεί τον ρόλο του θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής κληρονομιάς της Ν.Δ. και του ιδρυτή της. Είτε λοιπόν πρόκειται για άγνοια είτε η ηγεσία της Ν.Δ. έχει ήδη συμφωνήσει με τη «γραμμή» Μέρκελ για την πορεία της Ευρώπης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα