Debate σε ρυθμούς Μ. Λεπέν!

Οι πέντε από τους έντεκα υποψηφίους για την προεδρία μονομάχησαν για την ασφάλεια,το μεταναστευτικό και την εθνική ταυτότητα

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σε… ρυθμούς Λεπέν κινήθηκε το χθεσινοβραδινό debate ανάμεσα στους πέντε -από τους 11- υποψηφίους για τη γαλλική προεδρία, με τον Φρανσουά Φιγιόν να ανοίγει τον χορό, λέγοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική των ανοιχτών συνόρων της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ τελικά «ήταν λάθος», σε μια καταφανή προσπάθεια να «κλέψει» λίγη από τη δημοτικότητα της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Η Μαρίν Λεπέν, ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν -φανερά αμήχανος και για κάποιους ανεπαρκής-, ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικάνων Φρανσουά Φιγιόν, ο κεντροαριστερός Μπενουά Αμόν και ο εκπρόσωπος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν πήραν για 90 δευτερόλεπτα έκαστος τον λόγο, προκειμένου να δώσουν το στίγμα της πολιτικής τους.

Η Λεπέν, λιτή, ολιγόλογη, στακάτη και σαφής, σημείωσε ότι σκοπός της είναι η υπεράσπιση της γαλλικής ταυτότητας και κύριος στόχος της η προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας της Γαλλίας.
Στον αντίποδα, Φιγιόν και Μακρόν αναλώθηκαν στο να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την απουσία από το debate των υπόλοιπων έξι υποψηφίων, ενώ ο Μελανσόν -χωρίς καμία πρωτοτυπία- έκανε λόγο για αναθεώρηση του Συντάγματος και έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ. Ο Αμόν, σε μια προσπάθεια να φανεί υπερκομματικός, είπε ότι, εάν εκλεγεί, στόχος του θα είναι η εκπροσώπηση όλων των Γάλλων, ανεξαρτήτως πολιτικών προσήμων.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι για πρώτη φορά διεξήχθη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των πέντε ισχυρότερων υποψηφίων για την προεδρία, καθώς τα debates δεν είναι προσφιλή στους Γάλλους, ενώ στη συζήτηση για το Μεταναστευτικό και την ασφάλεια Μακρόν και Φιγιόν φάνηκε να κάνουν στροφή προς τα… δεξιότερα.

Μιλώντας για την ανεξιθρησκία, μάλιστα, σημειώθηκε και ένταση ανάμεσα στη Λεπέν και στον Μακρόν, με τον δεύτερο να προχωρά σε δηλώσεις «ναι μεν, αλλά» σχετικά με το μπουρκίνι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα