ΞΥΠΝΑ, ΑΛΕΞΗ!

Οι κρίσιμες εξελίξεις στη διεθνή «σκακιέρα»

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Oι πληροφορίες μοιάζουν μεταξύ τους άσχετες και εκ πρώτης όψεως δεν επηρεάζουν τη ζωή μας. Πληροφορία υπ’ αριθμόν ένα: Την τελευταία εβδομάδα παρατηρούνται μετακινήσεις στρατευμάτων στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας και στα σύνορα Σερβίας – Κοσσυφοπεδίου.

Σερβικών και βουλγαρικών στρατευμάτων, εννοείται. Υποτίθεται ότι ο Ερντογάν θέλει να επηρεάσει τις βουλγαρικές εκλογές της άνοιξης με Τούρκους ψηφοφόρους – στη νότια Βουλγαρία υπάρχει μεγάλη τουρκική μειονότητα. Στην πραγματικότητα και στις δύο χώρες έχουν φτάσει πληροφορίες ότι ο Ερντογάν μπορεί να κλιμακώσει την ένταση στέλνοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ευρώπη μέσω Βαλκανίων, καθώς τα δικά μας βόρεια σύνορα έχουν σφραγιστεί. Ολόκληρη η περιοχή μυρίζει μπαρούτι.

Πληροφορία υπ’ αριθμόν δύο: Παρατηρείται εσχάτως συγκέντρωση πλοίων του αμερικανικού στόλου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θυμίζουμε ότι έγινε και κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ – Ισραήλ. Η πληροφορία που κυκλοφορεί είναι ότι ο Τραμπ μελετά να εξαπολύσει επίθεση, άγνωστο πότε, στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ, χώρες που βρίσκονται πίσω από το ISIS και έχουν στα χέρια τους μαζί με την Κίνα μεγάλο μέρος του αμερικανικού δημόσιου χρέους. Την περασμένη εβδομάδα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας ταξίδεψε για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια εκτός χώρας – στην Ιαπωνία, νομίζω.

Πληροφορία υπ’ αριθμόν τρία: Γερμανοί και Αμερικανοί σκέπτονται να αποσύρουν τα αεροπλάνα τους από το Ιντσιρλίκ και αναζητούν βάση στη Μεσόγειο. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος από εσάς: Και γιατί μας αφορούν όλα αυτά; Απάντηση: Διότι συνδέονται ευθέως με την παρατεταμένη διαπραγμάτευση που διεξάγει στην πατρίδα μας με τους δανειστές η αμέριμνος Αριστερά! Ο Τσίπρας θεωρεί ότι έχει χρόνο ως το καλοκαίρι. Ενα έχουμε μόνο να του πούμε: Ξύπνα! Επείγει η θωράκιση της χώρας από κινδύνους κάθε είδους. Ωραία τα σχέδια για εισπράξεις ρεκόρ από τον τουρισμό, αφού φέτος οι Τούρκοι θα κινηγούν τουρίστες με το τυφέκιον, δεν λέμε.

Τι γίνεται όμως αν ο «τρελός» Τραμπ εξαπολύσει επίθεση στη Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ στην καρδιά της τουριστικής περιόδου; Ε, λεβέντες μου; Το έχετε σκεφτεί καθόλου αυτό; Τι γίνεται επίσης αν τύχει καμιά στραβή στα βόρεια σύνορά μας, στα οποία υπάρχουν σημεία διέλευσης χιλιάδων τουριστών από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ; Νομίζετε λοιπόν ότι μπορείτε να κάνετε λεβέντικη διαπραγμάτευση ως το βαθύ θέρος, προκειμένου να κάνετε τα καλά παιδιά στους Γερμανούς για το χρέος αλλά και προκειμένου να ψηφίσει η κοινοβουλευτική ομάδα σας υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας;
Η πολιτική στις μέρες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης -αυτό είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζει πλέον ο πρωθυπουργός εξ ιδίας πείρας- δεν είναι πλέον περίπατος. Υπολογισμοί ανατρέπονται ανά πάσα στιγμή. Σαφές;

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα