Mε τηλεϊατρική οι νησιώτες στο… Θριάσιο

Πέντε ακριτικά νησιά συνδέονται online με τις εφημερίες του νοσοκομείου Ελευσίνας για άμεση εκτίμηση καρδιολογικών περιστατικών

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερο απομονωμένοι νιώθουν από την περασμένη Κυριακή οι κάτοικοι στα ακριτικά νησιά της Σύμης, της Κάσου, της Σίφνου, της Αμοργού και των Οινουσσών, μετά την ενεργοποίηση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής, που τους δίνει πλέον τη δυνατότητα να έχουν άμεση ιατρική βοήθεια στα επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά με τη συνδρομή της Καρδιολογικής Κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου, σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου Θριάσιο, αξιοποιεί την υποδομή του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) και παρέχει στους ιατρούς των παραπάνω πέντε νησιών τη δυνατότητα άμεσης εκτίμησης των καρδιολογικών περιστατικών.

Στην παρούσα φάση οι γιατροί των προαναφερόμενων νησιών, στο πλαίσιο της 24ωρης εφημερίας του Θριασίου (ανά τέσσερις ημέρες) μπορούν να ζητούν τη συμβουλή και την εκτίμηση καρδιολόγου στα επείγοντα καρδιολογικά περιστατικά.
Κάθε μονάδα τηλεϊατρικής στο Κέντρο Υγείας ή το αγροτικό ιατρείο αποτελείται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, μία κάμερα υπερυψηλής ευκρίνειας και μία παρόμοιας οθόνης, μέσω της οποίας ο ασθενής και ο γιατρός του νησιού μπορούν να βλέπουν και να συνομιλούν με τον γιατρό στην αντίστοιχη μονάδα τηλεϊατρικής στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Επιπλέον υπάρχουν ιατρικά όργανα που είναι συνδεδεμένα σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου όλες οι ενδείξεις από τις εξετάσεις που διενεργούνται στο ιατρείο του νησιού να είναι σε πραγματικό χρόνο διαθέσιμες στον εξειδικευμένο ιατρό-σύμβουλο από το Θριάσιο.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής και ο γιατρός έχουν άμεση επικοινωνία με τον ειδικό του Θριάσιου Νοσοκομείου, χωρίς παρεμβολές ή καθυστερήσεις.
Απώτερος στόχος της 2ης ΥΠΕ είναι η υγειονομική κάλυψη όλων των νησιών μέσω της τηλεϊατρικής, ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος, που ομολογουμένως παραμένει αναξιοποίητο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα