Τα τρικ των απατεώνων με τις κάρτες και τα ΑΤΜ!

Η ΕΛ.ΑΣ. δίνει οδηγίες  στους πολίτες πώς να προστατευθούν από τους  «επιτήδειους»  κατά  τις συναλλαγές τους στα αυτόματα μηχανήματα

Ενα πολύτιμο «εγχειρίδιο χρήσης των ΑΤΜ», με στόχο την προστασία των πολιτών από κάθε λογής επιτηδείους που αναζητούν τρόπους προκειμένου να… βάλουν χέρι στις καταθέσεις τους, έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού και της προσπάθειας αποτροπής περιστατικών εξαπάτησης κατά τη διάρκεια συναλλαγών μέσω αυτόματων τραπεζικών μηχανημάτων, η Αστυνομία παρουσίασε τις πιο συνηθισμένες μεθόδους που υιοθετούν οι κακοποιοί, ώστε να ξεγελάσουν τα θύματά τους.

Ενας από τους πλέον διαδεδομένους τρόπους δράσης των απατεώνων είναι το «card skimming», δηλαδή η υποκλοπή των δεδομένων και του μυστικού κωδικού (PIN) των τραπεζικών καρτών, μέσω ηλεκτρονικής κατασκευής που τοποθετείται στα ΑΤΜ. Με αυτή τη μέθοδο, οι δράστες καταφέρνουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό του θύματος, που πραγματοποιεί κανονικά τις συναλλαγές του, χωρίς να αντιληφθεί το παραμικρό. Στη συνέχεια, οι κακοποιοί αντιγράφουν τα δεδομένα σε άλλες κάρτες με μαγνητική ταινία και εκταμιεύουν χρηματικά ποσά ή προβαίνουν σε αγορές διαφόρων προϊόντων.

Στην περίπτωση του «card trapping», οι δράστες «παγιδεύουν» την κάρτα στο ΑΤΜ, συγκρατώντας τη με κλωστή, κολλητική ταινία ή με κάποιον άλλον μηχανισμό και, αμέσως μετά, προσεγγίζουν τον κάτοχο της κάρτας και προσπαθούν να αποσπάσουν τον κωδικό του, δήθεν για να τον βοηθήσουν.
Στη συνέχεια, αφού ο πελάτης αποχωρεί πιστεύοντας ότι το ΑΤΜ «έφαγε» την κάρτα του, οι κακοποιοί αφαιρούν τον μηχανισμό με την παγιδευμένη κάρτα από το ΑΤΜ και τη χρησιμοποιούν κανονικά.

Μια άλλη μέθοδος είναι το «cash trapping», δηλαδή το «μπλοκάρισμα» των χρημάτων που επιθυμεί να «τραβήξει» ο κάτοχος της τραπεζικής κάρτας, με μικρά μεταλλικά ελάσματα – τάπες και κολλητική ταινία, που τοποθετούνται στη σχισμή του ΑΤΜ. Ο ανυποψίαστος πελάτης της τράπεζας φεύγει πιστεύοντας ότι το ΑΤΜ είναι χαλασμένο ή «ξέμεινε» από χρήματα, ενώ οι δράστες αφαιρούν την τάπα και αρπάζουν ανενόχλητοι το ποσό.

Η Αστυνομία συνιστά στους πολίτες να ελέγχουν προσεκτικά για ύποπτες κινήσεις στους χώρους γύρω από τα ΑΤΜ, καθώς και για αλλοιώσεις ή σημάδια στις σχισμές υποδοχής καρτών. Επιπλέον, συμβουλεύει τους χρήστες των ΑΤΜ να επικοινωνήσουν αμέσως με την τράπεζα σε περίπτωση που η κάρτα τους «κολλήσει» στο μηχάνημα, να μην εμπιστεύονται αγνώστους που προθυμοποιούνται να τους βοηθήσουν και να κρύβουν το πληκτρολόγιο κατά την αναγραφή του PIN.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα