Αλκοόλ με μέτρο για γερή καρδιά

Μελέτη έδειξε ότι δύο ποτήρια την ημέρα προστατεύουν από έμφραγμα, στηθάγχη

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα προστατεύουν την καρδιά από έμφραγμα, στηθάγχη και ισχαιμικό επεισόδιο.

Τη σοφή κούπα του Πυθαγόρα φαίνεται ότι είχαν στο μυαλό τους Βρετανοί ερευνητές, ανάμεσά τους και τρεις Ελληνες, που πρόσφατα δημοσίευσαν στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» μελέτη που έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο πρόκλησης αρκετών καρδιοπαθειών, σε σύγκριση με εκείνους που είναι «γερά ποτήρια» ή δεν το βάζουν στο στόμα τους.

Ως μέτρια ποσότητα αλκοόλ θεωρούνται οι 14 μερίδες την εβδομάδα, δηλαδή κατά μέσο όρο δύο ποτήρια την ημέρα. Μια μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί περίπου σε 300 ml μπίρα, ένα ποτήρι κρασί των 125 ml περιέχει μιάμιση μερίδα αλκοόλ, ενώ μία μερίδα ποτό (π.χ. ουίσκι ή βότκα) περιέχει 25 ml αλκοόλ.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και University College του Λονδίνου (UCL), στην οποία συμμετείχαν και οι Ελληνες επιστήμονες Σπύρος Δεναξάς, Μαρίνα Δασκαλοπούλου και Ελένη Ραψομανίκη του UCL, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «British Medical Journal», ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για 1.930.000 άτομα άνω των 30 ετών, συσχετίζοντας την κατανάλωση του αλκοόλ με 12 καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι έπιναν έως δύο ποτήρια την ημέρα κινδύνευαν λιγότερο από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σχέση με εκείνους που δεν πίνουν ή πίνουν πάρα πολύ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα