Ο Πανάγιος Τάφος απειλείται με κατάρρευση

Υγρασία από κανάλια νερού στα θεμέλια του Kουβουκλίου διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ

Από τον
Αντ. Τριανταφύλλου

O Πανάγιος Τάφος είναι ζωντανός» αρέσκεται να δηλώνει, σε κάθε ευκαιρία, η Αντωνία Μοροπούλου. Η φράση επιβεβαιώνεται από την ανάγκη εκτεταμένων εργασιών συντήρησης που διαπιστώνει η μελέτη της διεπιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η υπεύθυνη του έργου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η ανακαίνιση του Ιερού Κουβουκλίου είναι η αρχή σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα συντήρησης που χρήζει ο Ναός της Αναστάσεως, προκειμένου να μην καταρρεύσει, κάποτε, από τη φθορά του χρόνου.

Το ΕΜΠ ανακάλυψε υγρασία από κανάλια, δεξαμενές και υπόγειους κενούς χώρους που δημιουργούν φθορά στα θεμέλια του Ιερού Κουβουκλίου. Τα προβλήματα εντοπίζονται στο υλικό, σε παλαιότερες κατασκευές και λίθους, στη θεμελίωση σε φυσικό βράχο στο νότιο τμήμα, στα αποσαθρωμένα κονιάματα λόγω της μακροχρόνιας έκθεσης σε υγρασία και, το σημαντικότερο όλων, στην υγρασία και τη μεταφορά νερού.

Επεμβάσεις

Η επιστημονική ομάδα προτείνει επεμβάσεις θεμελίωσης, έλεγχο της ροής νερού και υγρασίας στο Ιερό Κουβούκλιο, εγκατάσταση δικτύου αποχέτευσης και αποκατάσταση του δαπέδου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πολυτεχνείου, το κόστος για τις εργασίες δημιουργίας αποχετευτικού δικτύου και τη συντήρηση των θεμελίων μπορεί να ανέλθει στα 6.500.000 ευρώ.

Η επιστημονική ομάδα εκτίμησε ότι θα πρέπει να αλλάξουν και οι συνήθειες των προσκυνητών, για να παραμείνει προστατευμένο το μνημείο.

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η μόνιμη παρακολούθηση της συμπεριφοράς και της απόκρισης του Ιερού Κουβουκλίου με το περιβάλλον του, για μια περίοδο πέντε χρόνων, κάτι που θα επιτρέψει τη σωστή λήψη αποφάσεων για το μέλλον του μνημείου. Το ΕΜΠ έχει εγκαταστήσει γεωδαιτικό σταθμό που παρακολουθεί όλες τις αλλοιώσεις και τις παραμορφώσεις που υφίσταται το κτίριο του Κουβουκλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα