Με εντολή ISIS η δολοφονική επίθεση στο Λονδίνο!

Μέγα μυστήριο για την τύχη δύο Ελλήνων τραυματιών. Δράστης του μακελειού ο Χαλίντ Μασούντ, που είχε ερευνηθεί από την ΜΙ5!

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο το μεσημέρι της Τετάρτης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων -ανάμεσά τους και ο δράστης- και τον τραυματισμό άλλων 40. Οπως μετέδωσε το φίλα προσκείμενο στην τζιχαντιστική οργάνωση πρακτορείο Amaq, το Ι.Κ. «υιοθέτησε» την επίθεση αναφέροντας ότι αυτή ήρθε ως «απάντηση στο κάλεσμα του Ισλαμικού Κράτους να τεθούν στο στόχαστρο οι χώρες των σταυροφόρων».

Λίγο αργότερα ταυτοποιήθηκε και ο δράστης, που, σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, ήταν ο 52χρονος Βρετανός πολίτης Χαλίντ Μασούντ. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, το πρωί, είχε αναφέρει στην ομιλία της ενώπιον του Κοινοβουλίου πως ο δράστης ήταν γεννημένος στο Λονδίνο και στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις βρετανικές Αρχές, καθώς «είχε ερευνηθεί από την MI5 πριν από μερικά χρόνια για εξτρεμιστική δράση».

Δεν ήταν ύποπτος

Σύμφωνα με τον «Guardian», ο Μασούντ είχε απασχολήσει τις Αρχές για οπλοκατοχή, διατάραξη δημόσιας τάξης και επιθέσεις, δεν ήταν όμως ύποπτος για τρομοκρατία.
Το μήνυμα που έστειλε η Μέι από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ήταν ξεκάθαρο: «Δεν θα φοβηθούμε». Τόνισε ότι η επίθεση στρέφεται κατά όλων των ελεύθερων ανθρώπων, «όμως η τρομοκρατία δεν θα νικήσει» επεσήμανε, καλώντας τους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τις καθημερινές συνήθειες υπό το βάρος του φόβου.

Την ίδια στιγμή, σύγχυση επικρατούσε χθες για το κατά πόσον υπάρχουν Ελληνες ανάμεσα στους τραυματίες, καθώς η Μέι έκανε λόγο για ένα ζευγάρι από την Ελλάδα, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε πως κανένας Ελληνας δεν νοσηλεύτηκε στο Λονδίνο.
Σε εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στην πλατεία Τραφάλγκαρ, άναψαν τρία κεριά, όσα και οι πολίτες-θύματα της τραγωδίας, ενώ ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν δήλωσε ότι οι Λονδρέζοι δεν θα φοβηθούν ποτέ από την τρομοκρατία.
«Θα τους νικήσουμε» είπε αναφερόμενη στους τρομοκράτες η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ.

Απετράπη και νέο χτύπημα  στην Αμβέρσα

Νέο τρομοκρατικό χτύπημα απετράπη χθες στην Αμβέρσα, στο βόρειο Βέλγιο, όπου η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που επιχείρησε να εισέλθει με το αυτοκίνητό του σε πεζόδρομο στο εμπορικό κέντρο της πόλης, έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα.
Στο όχημα βρέθηκαν μαχαίρια και άλλα όπλα, ενώ ο οδηγός, που είναι Γάλλος πολίτης, συνελήφθη. «Στις 11 το πρωί τοπική ώρα, ένα όχημα εισήλθε στην οδό De Meir έχοντας αναπτύξει τόσο μεγάλη ταχύτητα, που οι πεζοί έπρεπε να τρέξουν πανικόβλητοι προς πάσα κατεύθυνση για να γλιτώσουν» δήλωσε εκπρόσωπος της βελγικής αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου. Μετά το περιστατικό, στο κέντρο της πόλης αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «η υψηλή επιφυλακή συνεχίζεται».

Οι τραγικές ιστορίες των θυμάτων και τα παιχνίδια της μοίρας

Ενας Αμερικανός από τη Γιούτα, που επέλεξε το Λονδίνο για να γιορτάσει την επέτειο του γάμου του, μια μητέρα που πήγαινε να πάρει τα παιδιά της από το σχολείο, ο αστυνομικός που θα έκανε ακόμα μία βάρδια σε ένα «ασφαλές» πόστο, μια γυναίκα που έκανε δώρο γενεθλίων στον εαυτό της το ταξίδι στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανθρωποι που δεν έχουν κανένα κοινό μεταξύ τους, όμως συνδέθηκαν με έναν τραγικό τρόπο, ήταν τα θύματα του Χαλίντ Μασούντ, του ανθρώπου που «έπνιξε» το Λονδίνο στο αίμα το μεσημέρι της Τετάρτης στο όνομα της τυφλής βίας.

Ο 54χρονος Κερτ Κόχραν σκοτώθηκε πηδώντας από τη γέφυρα του ουέστμινστερ σ’ ένα υπόγειο πέρασμα, στην προσπάθειά του να αποφύγει το αυτοκίνητο του δράστη. Η Αΐσα Φράντε, 43 ετών, κατευθυνόταν στο σχολείο για να πάρει τις δύο κόρες της, οκτώ και 11 ετών, όταν χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο, εκσφενδονίστηκε κάτω από ένα λεωφορείο και βρήκε τραγικό θάνατο. Ο αστυνομικός Κιθ Πάλμερ, 48 ετών, ο οποίος προτού ξεψυχήσει έκανε τα πάντα για να αφοπλίσει τον δράστη. Την ίδια ώρα μάχη για τη ζωή της δίνει η 29χρονη Αντρία Κριστέα από τη Ρουμανία, η οποία στον πανικό της πήδησε στον Τάμεση.

Κι όλα αυτά εξαιτίας του τζιχαντιστή δράστη, του ανθρώπου που, όπως είπε η γειτόνισσά του, η οποία τον αναγνώρισε όταν είδε το πρόσωπό του στην τηλεόραση, δήλωσε έκπληκτη καθώς θεωρούσε ότι «ήταν καλό παιδί, ήρεμος»…

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα