Πέφτουν οι μάσκες για τα… κέρδη των τραπεζών

Τα καλά νέα του 2016 χάνονται από τις άσχημες προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2017, με ορατό τον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης

Ρεπορτάζ
Στ. Κ. Χαρίτος

Τη μισή αλήθεια για την πραγματική οικονομική τους κατάσταση θα παρουσιάσουν οι τράπεζες τις τέσσερις τελευταίες μέρες του μήνα, στο πλαίσιο των ετήσιων ανακοινώσεών τους για τη χρήση του 2016. Η άλλη μισή είναι οι άσχημες προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2017, που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή και αναδεικνύει τον κίνδυνο της νέας ανακεφαλαιοποίησής τους ή τον φόβο του κουρέματος, αν το αδιέξοδο στην οικονομία συνεχιστεί.

Στις 31 Μαρτίου ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, διάστημα το οποίο εμπερικλείει τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, επαναφέροντας ζωηρά στο προσκήνιο το Grexit, το πισωγύρισμα της οικονομίας σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με αναθεώρησή τους προς τα κάτω για φέτος, την πολιτική αβεβαιότητα και την οικονομική στενωπό -σε αφόρητα επίπεδα πια- της κοινωνίας. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Εμ. Χατζηδάκης αναφέρει στη «δημοκρατία» πως «σε ό,τι έχει να κάνει με τις τράπεζες, αν και το δ’ τρίμηνο του 2016 αναμένεται να είναι θετικό, στην τελική γραμμή, οι πρώτες ενδείξεις από το α’ τρίμηνο του 2017 δείχνουν αρνητικό ξεκίνημα, αναστρέφοντας μια εικόνα βελτιώσεων τεσσάρων συνεχόμενων τριμήνων».

Τα «παρωχημένα» στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2016 σε συνδυασμό με τις αρνητικές προβλέψεις και τις εκτιμήσεις της αγοράς αλλά και των ίδιων των τραπεζιτών για το πρώτο τρίμηνο του 2017 αναδεικνύουν τις μεγάλες δυσκολίες που βιώνει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι αντιμέτωπο με νέα εξάρτηση από τον μηχανισμό χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γνωστό ως ELA. Αυτό όταν η εξάρτηση του τραπεζικού συστήματος έχει εκτοξευτεί στα 400.000.000 ευρώ, που σημαίνει ότι οι τράπεζες χρωστούν συνολικά στον… Ντράγκι το 38% του Ακαθάριστου Εθνικού μας Προϊόντος ή περισσότερα από 46,5 δισ. ευρώ.

Το ανησυχητικό είναι ότι η εξάρτηση των τραπεζών μας, ενώ έβαινε μειούμενη μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης το περασμένο καλοκαίρι, πλέον αυξάνεται επικίνδυνα. Μέσα σε όλα, οι τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν τις εκροές κεφαλαίων, που θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ έως το τέλος της εβδομάδας, την έξοδο κεφαλαίων στο εξωτερικό, μέσω εμβασμάτων, και βεβαίως τον γόρδιο δεσμό των «κόκκινων» δανείων, που διαμορφώνονται πάνω από τα 110 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα