Ολη η Ελλάδα με υπερηφάνεια γιόρτασε την 25η Μαρτίου!

Η στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας, η 50χρονη σημαιοφόρος, οι ιερείς της Σύρου και το έθιμο στη Δημητσάνα

Με λαμπρότητα και αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας η Ελλάδα τίμησε το Σάββατο τη διπλή γιορτή, της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Αθήνα, όπου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση για τα 196 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τιμήθηκε η μνήμη των αγωνιστών που έσπειραν τον σπόρο της ελευθερίας και έθεσαν τα θεμέλια για την αναγέννηση του έθνους από τον ζυγό και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος αλλά και κατά μήκος του χώρου διεξαγωγής της παρέλασης, και χειροκρότησε θερμά όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που παρέλασαν μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Την παρέλαση άνοιξαν οι ανάπηροι πολέμου και ακολούθησαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Πάνω από τον χώρο πετούσαν σε άψογους σχηματισμούς αεροσκάφη και ελικόπτερα όλων των τύπων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Το «παρών» έδωσαν δεύτερη φορά και οι εθνοφύλακες. Επρόκειτο για ένα τάγμα εθνοφυλάκων από τη Ρόδο. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 είχαν παρελάσει εθνοφύλακες από τον Εβρο και τα Δωδεκάνησα.
Πριν από τη στρατιωτική παρέλαση τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αθήνας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

Πάτρα

Η 50χρονη Παναγιώτα Γεωργοπούλου έκλεψε τις εντυπώσεις στην παρέλαση στην Πάτρα, ούσα σημαιοφόρος του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου της πόλης και ταυτόχρονα εργαζόμενη, νοικοκυρά και μητέρα τριών ενήλικων παιδιών!

Στην παρέλαση σήκωσε γεμάτη υπερηφάνεια την ελληνική σημαία και τόνισε ότι κανείς ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείπει τα όνειρά του. «Το είχα όνειρο από μικρό παιδί, μου δόθηκε η ευκαιρία τώρα και είναι κάτι με το οποίο νιώθουν όμορφα και οι γύρω μου» είπε χαρακτηριστικά.
• Μαζί με τα παιδιά των σχολείων παρέλασαν και δύο ιερείς στην Ερμούπολη, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Πρωταγωνιστές αυτής της υπέροχης πρωτοβουλίας ήταν ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Γαβαλάς και ο ιεροδιάκονος Λουκάς Βασάλος. Νέοι και ιδιαίτερα αγαπητοί ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα στη νεολαία αλλά και στους πιστούς, κερδίζοντας της εκτίμησή τους.

• Για πέμπτη συνεχή χρονιά στη Δημητσάνα, την μπαρουταποθήκη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και πατρίδα του εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, αναβίωσε το έθιμο των λαμπαδηδρομιών. Τιμώντας τους προγόνους μας, ο κόσμος βγήκε στα καλντερίμια με παραδοσιακές φορεσιές και αυτοσχέδιες δάδες στα χέρια, τραγουδώντας κολοκοτρωνέικα τραγούδια και έστησε γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και μουσική, υπό τους ήχους της μαύρης δημητσανίτικης μπαρούτης!

Αυστηρά μηνύματα από Παυλόπουλο – Καμμένο προς Δύση και Ανατολή!

Με ηχηρά μηνύματα προς τη Δύση και την Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος φρόντισαν να καταστήσουν σαφή σε Ευρωπαίους εταίρους και ανατολίτες «γείτονες» την αμετακίνητη θέση της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών μας.

Στις επίσημες δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την παρέλαση ο Προκόπης Παυλόπουλος απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους εταίρους λέγοντας ότι «η Ελλάδα έχει αποφασίσει να ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον σκληρό πυρήνα της, την ευρωζώνη».
Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι «έχουμε το δικαίωμα να υπενθυμίζουμε στους εταίρους μας ότι οι πρόγονοί μας λίγο πριν από την έναρξη της Εθνεγερσίας απηύθυναν έκκληση υπέρ της ελευθερίας των Ελλήνων προς τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό και μόνον αρκεί για να καταδείξει πόσο η Ελλάδα και οι Ελληνες είναι διαχρονικώς προσανατολισμένοι με συνέπεια προς το ευρωπαϊκό όραμα».

Το μήνυμα του υπουργού Εθνικής Αμυνας ήταν εξίσου ηχηρό και είχε κατεύθυνση προς… Ανατολάς. «Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση, προσπάθειες προσβολής της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Είμαστε έτοιμοι, γιατί έτσι προασπίζουμε την ειρήνη. Η εθνική μας άμυνα είναι θωρακισμένη κυρίως από το μεγαλύτερο όπλο, που είναι το υψηλό ηθικό και το ανθρώπινο δυναμικό» τόνισε ο υπουργός Αμυνας.
Ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι το μήνυμα του ελληνικού λαού με την παρουσία του στη μεγαλειώδη παρέλαση ήταν μήνυμα ενότητας με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και μήνυμα αμέριστης συμπαράστασης του συνόλου του προς τα στελέχη των τελευταίων.

Συγκίνησε τη Μυτιλήνη ο 95χρονος πολεμιστής!

Με τα χρόνια να βαραίνουν τους ώμους του αλλά την καρδιά και την ψυχή ενός πραγματικού αγωνιστή, ο 95χρονος Αντώνης Αλεξανδρής άνοιξε την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην προκυμαία της Μυτιλήνης, κρατώντας στα χέρια του το λάβαρο του Συνδέσμου των Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου.
Γεννημένος στο χωριό Σκούταρο της Λέσβου το 1922, ο κ. Αλεξανδρής έχει περάσει πολλά στη ζωή του, καθώς υπήρξε κρατούμενος των Γερμανών τόσο στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά της Θεσσαλονίκης όσο και στα στρατόπεδα Steins Krem και Bernau, «με αριθμό 8425», όπως θυμάται χαρακτηριστικά, ενώ μετά πολέμησε και στον Εμφύλιο, επιστρέφοντας με τραύματα που τον συνοδεύουν στη ζωή του.

Ο κ. Αλεξανδρής έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου, όπως δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, καθώς έχει «συναντηθεί» μαζί του πολλές φορές. Αποκάλυψε δε και τα μυστικά της μακροζωίας τους λέγοντας ότι μπορεί να μην έχει βάλει ποτέ τσιγάρο στο στόμα του, αλλά το ούζο είναι το αγαπημένο του. «Eχω πιει τρία και τέσσερα λιμάνια» δήλωσε χαμογελώντας και εξομολογήθηκε ότι συνεχίζει να πίνει κανένα ποτηράκι ακόμα και τώρα.
Ο 95χρονος Αντώνης Αλεξανδρής όχι μόνο συμμετέχει κάθε χρόνο στην παρέλαση, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια με πρωτοβουλία του δημάρχου Μυτιλήνης Σπύρου Γαληνού κάθεται δίπλα στους επισήμους, στην εξέδρα, για να την παρακολουθεί από εκεί.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα