Κλείνει τα μάτια στα προβλήματα η Ευρώπη της υποκρισίας

Ευχολόγια για την ανεργία, τη φτώχεια και τις ανισότητες στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής στη  Ρώμη για τα 60 χρόνια της Ε.Ε. 

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Στη βαριά σκιά των κρίσεων που πλήττουν τη συνοχή της Ευρώπης, και μία ανάσα πριν από το Brexit, οι Ευρωπαίοι ηγέτες το Σάββατο ίσως θα ήταν πειστικότεροι ότι μοχθούν για την ενότητα της Ενωσης, αν δεν συγκεντρώνονταν στο Καπιτώλιο της Ρώμης αλλά στη… Φοντάνα ντι Τρέβι. Εκεί, τουλάχιστον, θα νομιμοποιούνταν η γεμάτη ευχές, αλλά δίχως ουσία, στάση τους απέναντι στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα το ευρωπαϊκό πολιτικοοικονομικό οικοδόμημα.

«Θα προχωρήσουμε ενωμένοι, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση, όπου χρειάζεται, αλλά πάντα προς την ίδια κατεύθυνση (…) τηρώντας τις Συνθήκες και διατηρώντας πάντα ανοιχτή την πόρτα σε εκείνους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν αργότερα» ανέφερε μεταξύ άλλων το γενικόλογο, μάλλον υποκριτικό κείμενο της Διακήρυξης, το οποίο υπέγραψαν, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις, και οι 27 αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε., ένα κείμενο όπου (όπως συμβαίνει συνήθως) ο διάβολος κρύφτηκε στις λεπτομέρειες, για να περιγράψει το βασικό ζητούμενο εκ μέρους των ισχυρών: Τη νέα Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων που πρόκειται να ανατείλει τα επόμενα χρόνια.

Ως αντίδωρο στους πιο αδύναμους δόθηκε βέβαια η απλή αναφορά σε μία Ενωση που ταυτόχρονα θα λαμβάνει υπόψη της την ποικιλομορφία των εθνικών συστημάτων και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εταίροι για μία Ενωση που θα μάχεται την ανεργία, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Ασφαλής και προστατευμένη Ευρώπη», λοιπόν, «ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη», «κοινωνική Ευρώπη», «ισχυρότερη Ευρώπη» είναι το τετράπτυχο μιας Ενωσης, που θα συνεχίσει όμως, καταπώς φαίνεται, να «χορεύει» σε γερμανικούς ρυθμούς.

«Υπάρχουν υπογραφές που διαρκούν» δήλωνε εμφατικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το Σάββατο κρατώντας στο χέρι του ένα κομμάτι Ιστορίας, την πρωτότυπη πένα με την οποία το 1957 υπέγραψε η αποστολή του Λουξεμβούργου την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης. Σημειολογικά πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές ο επικεφαλής της Κομισιόν λερώθηκε την ώρα που υπέγραφε, καθώς τα χέρια του γέμισαν από το μελάνι της πένας! Παρά το μικρό ατύχημα, πάντως, έσπευσε να δηλώσει πως «μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο κοινωνική και πιο ασφαλή».

Σαφές μήνυμα ότι η Ε.Ε. είτε θα παραμείνει ενωμένη είτε δεν θα υπάρχει έστειλε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια της ομιλίας του για την επετειακή Σύνοδο Κορυφής της Ενωμένης Ευρώπης. Τέλος, στη δική του παρέμβαση ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι «η Ενωση επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες».

«Tres chic» η Μπέτυ!

H Μπέτυ Μπαζιάνα έκλεψε τις εντυπώσεις στη Ρώμη. Μετά την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης, όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. μετά των συζύγων τους παρακάθισαν σε επίσημο γεύμα στο μέγαρο της προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν από τη σύντροφό του, η οποία πρώτη φορά βρέθηκε μπροστά στην Ανγκελα Μέρκελ. Οι τρεις τους συνομίλησαν για λίγο, αλλά ευθύς η κυρία Μπαζιάνα αποτραβήχτηκε για να αφήσει τον πρωθυπουργό να συζητήσει με την κυρία Μέρκελ τα «δικά τους» με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι.

Η Μπέτυ Μπαζιάνα έδειχνε εξαιρετικά κομψή με το λευκό – μπεζ φόρεμα και το σακάκι ίδιας απόχρωσης που φορούσε, συνδυασμός που «έσπαγε» από τις μαύρες γόβες που επέλεξε. Στο ίδιο -αρκετά χαλαρό- κλίμα το πρωθυπουργικό ζεύγος είχε ακόμη ένα ενσταντανέ με ένα αρκετά διαφορετικό ζεύγος, αυτό του gay πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ με τον σύζυγό του Γκοτιέ Ντεστενέ. Τα δύο ζευγάρια (!), αν κρίνουμε από τις φωτογραφίες όπου κυριάρχησαν τα χαμόγελα, πρέπει να είχαν μια πολύ ευχάριστη συνομιλία…

Στο κενό οι εκβιασμοί Τσίπρα και οι ελληνικές θέσεις

Να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις για τη Σύνοδο της Ρώμης προσπάθησε το Μέγαρο Μαξίμου, παρουσιάζοντας ως επιτυχία κάποιες κοινότοπες διατυπώσεις για την κοινωνική Ευρώπη, που εντάχθηκαν στην πολυσυζητημένη διακήρυξη.
«Στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά τις παρεμβάσεις και του πρωθυπουργού, διατηρήθηκε, παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια» ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής του Σαββάτου στην ιταλική πρωτεύουσα.

Στην πραγματικότητα βέβαια η διακήρυξη δεν είναι παρά ένα γενικόλογο κείμενο, αρκετά πλούσιο σε ευχολόγια, χωρίς όμως να καταγράφεται κάπου η παραμικρή δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών. Ειδικότερα αυτό αφορά τα εργασιακά, θέμα που καίει την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το ΔΝΤ απαιτεί ουσιαστικά την εγκατάσταση μιας πραγματικής εργασιακής ζούγκλας στον ελληνικό χώρο ως προϋπόθεση για να συναινέσει στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν ότι με αιχμή το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και της ανάγκης τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης της χώρας μας ο Αλέξης Τσίπρας «ανέδειξε τη σημασία που έχει για το σύνολο της Ευρώπης και των πολιτών της η προστασία των εργαζομένων» και παράλληλα -όπως έλεγαν- τη σημασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, με την επιστολή που απέστειλε στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών-μελών της Ε.Ε.

Το κεκτημένο όμως μένει στα χαρτιά, καθώς στην πράξη οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι παράγοντες με πρώτο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέφυγαν να πάρουν καθαρή θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις απειλές της Αθήνας για βέτο, το οποίο ουδέποτε τέθηκε στη Ρώμη.

Τετ α τετ με Μέρκελ, Πάπα στο Βατικανό

Ολιγόλεπτο τετ α τετ είχαν το βράδυ της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας και η σύζυγός του Μπέτυ Μπαζιάνα με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Από τη βραδιά αυτή ξεχώρισαν τα θερμά λόγια με τα οποία ο Ποντίφικας -στη σύντομη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα- αναφέρθηκε στον αγώνα που κάνουν ο ίδιος και η κυβέρνηση για την κοινωνική δικαιοσύνη, ευχαριστώντας τον Ελληνα πρωθυπουργό για όσα έχει πράξει για τους κοινωνικά αδύναμους και τους φτωχούς αλλά και για τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.

«Οι ευχαριστίες του Ποντίφικα για την προσφορά της Ελλάδας στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία των αδυνάμων και ιδιαίτερα των προσφύγων με έκαναν να αισθανθώ περήφανος» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter αμέσως μετά το τέλος της ακρόασης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. στην Αγία Eδρα, που είχε καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

«Κενό αξιών»

Τη διαπίστωση ότι η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κενό αξιών» έκανε την Παρασκευή υποδεχόμενος τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27» στην Αγία Εδρα ο Πάπας Φραγκίσκος, δηλώνοντας στη συνέχεια ότι καταδικάζει απερίφραστα τον αντιμεταναστευτικό λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό, που -κατά τον ίδιο- αποτελούν θανάσιμη απειλή για την Ε.Ε. Ο Ποντίφικας ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών τόνισε ότι η Ε.Ε. «κινδυνεύει να πεθάνει», εάν δεν βρει εκ νέου τα ιδεώδη των πατέρων ιδρυτών της, όπως την αλληλεγγύη.

«Οταν ένα σώμα απολέσει την αίσθηση του πού κατευθύνεται και δεν δύναται πλέον να κοιτάξει μπροστά, βιώνει μια οπισθοδρόμηση και μακροπρόθεσμα κινδυνεύει να πεθάνει» υπογράμμισε, ενώ συνεχίζοντας δήλωσε απευθυνόμενος στους πολιτικούς ηγέτες ότι οφείλουν και πρέπει να προωθήσουν την ευρωπαϊκή «κληρονομιά των ιδεωδών και των πνευματικών αξιών» με μεγαλύτερο πάθος και σθένος. «Διότι», όπως είπε συνεχίζοντας, «αυτό είναι το καλύτερο αντίδοτο απέναντι στο κενό αξιών της εποχής μας, που λειτουργεί ως πρόσφορο έδαφος για κάθε μορφή εξτρεμισμού».

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα