Η… παραίτηση Ράικου λίγο πριν φύγει

Τριπλή έρευνα κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς, που ξαφνικά τα βρόντηξε. Στη θέση της αδέκαστη δικαστικός!

Τριπλή έρευνα, η οποία θα ρίξει άπλετο φως σε μια υπόθεση που προκάλεσε σάλο αλλά και πλήθος ερωτημάτων, αναμένεται να ξεκινήσει εντός των ημερών για την «υπόθεση Ράικου», όσα δηλαδή έγιναν πριν και μετά την επιστολή παραίτησης της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς.

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τη θέση της κυρίας Ράικου θα πάρει μία σκληρή και αδέκαστη εισαγγελέας, που χαίρει της εκτίμησης του κλάδου της και όχι μόνο, ενώ οι διαδικασίες για τη διαδοχή έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ο αχός της δημοσιότητας που προκαλεί η παραίτηση μιας προβεβλημένης εισαγγελέως σκέπασε βέβαια τον θόρυβο που προκαλείται στα κλιμάκια της Δικαιοσύνης από τις καταγγελίες (οι οποίες επίσης θα τεθούν υπό έρευνα) μιας άλλης σημαντικής δικαστικής λειτουργού, της ανακρίτριας κατά της διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα.

Η ανακρίτρια κατήγγειλε ότι σημαντικά έγγραφα για την υπόθεση Παπαντωνίου – Λιακουνάκου σχετικά με τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα παρέμεναν ανεξήγητα στα γραφεία της κυρίας Ράικου και δεν εστάλησαν στην ίδια που διενεργεί ανάκριση για την υπόθεση.

Πρόκειται για 250.000 έγγραφα, τα οποία δεν έφτασαν στο ανακριτικό γραφείο, αλλά και δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κατασχέθηκαν στο γραφείο του Θωμά Λιακουνάκου και σύμφωνα με πληροφορίες όχι μόνο δεν είχαν αποσταλεί στην ανακρίτρια αλλά δεν είχαν καν ανοιχτεί, ώστε να γίνει επεξεργασία των στοιχείων που περιείχαν. Το έγγραφο αίτημα της κυρίας Ζαμανίκα εστάλη στις 24 Ιανουαρίου και τα έγγραφα εστάλησαν σε αυτήν από την κυρία Ράικου στις 27 Ιανουαρίου.

Ομως σύμφωνα με πληροφορίες είχαν προηγηθεί πολύμηνες τηλεφωνικές οχλήσεις από την πλευρά της ανακρίτριας, χωρίς ανταπόκριση. Μάλιστα η δικογραφία για την υπόθεση της είχε αποσταλεί τον Ιούλιο του 2016 και επτά μήνες μετά δεν είχε το σύνολό της στα χέρια της.
Ετσι στις 31 Ιανουαρίου έστειλε την αναφορά της στον αρμόδιο εισαγγελέα, επόπτη ανακρίσεων δικαστηρίων, Σταμάτη Δασκαλόπουλο.

Εκείνος, όπως φαίνεται, την κράτησε στο συρτάρι του σχεδόν δύο μήνες, ενώ μπορούσε είτε να τη διαβιβάσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να κριθεί αν θα πρέπει να κινηθεί πειθαρχική διαδικασία, είτε να τη διαβιβάσει στην Επιθεώρηση Δικαστηρίων, με εισήγηση, αν αυτό πίστευε, να τεθεί στο αρχείο. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κίνησε τη διαδικασία, φέρεται ότι απάντησε ότι πρόκειται για «προσωπικό έγγραφο»!

Χρονικά ορόσημα

Η επιστολή παραίτησης Ράικου, που εστάλη στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, έχει τρία χρονικά ορόσημα, τα οποία προφανώς συνδέονται άρρηκτα με την υπόθεση:
• Εστάλη με αφορμή δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, η οποία όμως δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα (η επιστολή εστάλη την Παρασκευή). Αρκούσε να παίξει το διαφημιστικό σποτ της εφημερίδας (χωρίς καμία λεπτομέρεια για το περιεχόμενο) για να παραιτηθεί η εισαγγελέας. Είναι δε η πρώτη φορά που εισαγγελέας παραιτείται εξαιτίας δημοσιεύματος.

• Υποβλήθηκε λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας της, η οποία θεωρούνταν απίθανο να ανανεωθεί. Πρώτον, γιατί και οι δύο τοποθετήσεις της το 2013 και το 2016 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (επί δύο διαφορετικών κυβερνήσεων) πέρασαν με οριακή πλειοψηφία 6-5, γεγονός μη σύνηθες για τοποθέτηση δικαστικού λειτουργού σε θέση ευθύνης. Δεύτερον, γιατί πάγια τακτική είναι να μην παραμένουν στην ίδια θέση επί μακρόν οι ίδιοι δικαστές και εισαγγελείς στις ίδιες θέσεις ευθύνης.
• Εστάλη λίγες ημέρες μετά την υποβολή ερωτήματος από τον αρμόδιο υπουργό για την πλήρωση της θέσης εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, αφού έληγε η θητεία της.

«Με στοχοποίησαν για το σκάνδαλο Novartis»

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες εντός των ημερών θα υπάρξει τριπλή έρευνα:

  •  Για τις καταγγελίες της κυρίας Ράικου, η οποία θα πρέπει να στοιχειοθετήσει και να ονοματίσει τα συμφέροντα στα οποία αναφέρεται και τα οποία, όπως λέει, τη στοχοποίησαν εξαιτίας της υπόθεσης Novartis. 

Μάλιστα αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι «πρωτοφανές» η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς να καταγγέλλει γενικώς και αορίστως τα συμφέροντα τα οποία έχει ταχθεί να πολεμήσει εκ της θέσεώς της και να μην τα κατονομάζει.

  •  Για την ουσία των καταγγελιών της ανακρίτριας Ζαμανίκα σχετικά με τα έγγραφα τα οποία δεν έφτασαν εγκαίρως στο ανακριτικό γραφείο για την υπόθεση Παπαντωνίου – Λιακουνάκου.
  •  Για τη διαρροή της επιστολής παραίτησης της κυρίας Ράικου, η οποία εστάλη στο γραφείο της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, που απουσίαζε όμως στην Κύπρο.

Διαψεύσεις και ενόχληση από Κοντονή

«Ασύνδετες» με την υπόθεση χαρακτηρίζονται από αρμόδιες πηγές οι καταγγελίες για προσπάθεια μπλοκαρίσματος της έρευνας για την υπόθεση Novartis, όταν η ίδια η κυβέρνηση το είχε ανακινήσει και είχε επενδύσει πολιτικά στη διαλεύκανσή της. Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είναι που ζήτησε να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη και την κατέστησε (διά στόματος και του πρωθυπουργού) προμετωπίδα της κυβερνητικής μάχης κατά της διαφθοράς. Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση εφάμιλλο ή μεγαλύτερο σκάνδαλο από την υπόθεση Siemens, ενώ αρμόδια πηγή διερωτάται σχετικά με το «συμφέρον» απόκρυψης μιας έρευνας, η οποία φτάνει ως το 2014, άρα αφορά τα πεπραγμένα των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Σχετικά δε με τις καταγγελίες Ράικου περί μη «θεσμικής» προστασίας της, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης τής είχε παράσχει με όλους τους τρόπους τη στήριξή του για να προχωρήσει όλες τις έρευνες· γι’ αυτό και ήταν εμφανής η ενόχλησή του από την επιστολή παραίτησης λέγοντας ότι «διαλαμβάνονται στο κείμενο της παραίτησής της ισχυρισμοί ασύνδετοι και εικασίες που δεν έχουν κάποιον λογικό ειρμό».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα