Σφαγή στην κυβέρνηση για τη ΔΕΗ!

Το… αντάρτικο Σκουρλέτη, η απειλή για απεργιακές κινητοποιήσεις και η πώληση που είναι προ των πυλών

Εν μέσω σεναρίων για την τύχη της ΔΕΗ, αντιρρήσεων από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στο σχέδιο διάσπασης και αντιδράσεων από συνδικαλιστικούς παράγοντες και απεργιακών κινητοποιήσεων συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει εδώ και εβδομάδες η «δημοκρατία», σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται η μεταφορά του 17% της ΔΕΗ που κατέχει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στο Κατοχικό Ταμείο (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.).

Η μεταφορά, που επιδίωκε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο στο σχέδιο για πώληση μονάδων. Επισημαίνεται ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε εντάξει την πώληση του 17% της ΔΕΗ στο νέο στρατηγικό σχέδιο (ADP). Την είχε εντάξει, βέβαια, και στο περσινό, χωρίς να γίνει τίποτα. Ειδικά για τις μονάδες, παρά την εκτεταμένη φιλολογία των τελευταίων ημερών, οι αποφάσεις για το ποιες θα πωληθούν και με ποιον τρόπο δεν πρόκειται να ληφθούν άμεσα. Η τύχη της ΔΕΗ θα εξαρτηθεί από την πορεία ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα αξιολογηθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ηδη, πάντως, ακούγονται διάφορες ιδέες κυβερνητικών παραγόντων, όπως η μη πώληση μονάδων που συνδέονται με την ύδρευση μεγάλων αστικών κέντρων, μονάδων που βρίσκονται από ένα γεωγραφικό όριο της Ελλάδας και κάτω κ.λπ. Με βάση το τρίτο Μνημόνιο το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να έχει περιοριστεί κάτω του 50% ως το 2020. Οι δανειστές ζητούν πώληση μονάδων επειδή θεωρούν ότι τα μέτρα με βάση τα οποία θα περιοριστεί το ποσοστό της ΔΕΗ δεν θα αποδώσουν.

Τις πιέσεις για πώληση μονάδων μετέφερε στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Κατά τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γ. Αδαμίδη, «οι δανειστές επισήμαναν στην κυβέρνηση ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει, αν δεν συμφωνηθεί και το θέμα των μονάδων παραγωγής ρεύματος». Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ προανήγγειλε, πάντως, απεργιακές κινητοποιήσεις, με τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υποστηρίζουν ότι τα παζάρια συνεχίζονται. Ολα αυτά συμβαίνουν όταν η ΔΕΗ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και παζαρεύει νέο κοινοπρακτικό δάνειο με τις τράπεζες, για να αναχρηματοδοτήσει δάνειο που λήγει μέσα στον Απρίλιο.

Χθες υπήρξε παρέμβαση και από τον κ. Σκουρλέτη, ο οποίος υποστήριξε: «Οι δανειστές ζητούν να πουληθούν υποδομές που φτάνουν ως το 40% των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (της λιγνιτικής παραγωγής) από τη ΔΕΗ, κάτι που ήταν έξω από τη συμφωνία, γι’ αυτό λέω ότι δεν υπάρχει σεβασμός της δικιάς τους υπογραφής. Αυτό γίνεται για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα, ευρωπαϊκά ή ελληνικά. Είναι ένα πισωγύρισμα».

Βγήκαν μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ιδιωτικοποίηση

διχασμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς βγήκαν τα μαχαίρια με αφορμή την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η θέση του Πάνου Σκουρλέτη, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «να αντιταχθεί στον κανιβαλισμό της επιχείρησης» για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, δίχασε τα στελέχη του κόμματος, διαμορφώνοντας μια κατάσταση που προκαλεί ακόμη έναν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Προς στήριξη του υπουργού Εσωτερικών έσπευσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης σημειώνοντας: «Καλά κάνει ο κ. Σκουρλέτης και αντιδρά αυτή τη στιγμή».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι για τους Οικολόγους Πράσινους στο θέμα της ΔΕΗ κόκκινη γραμμή αποτελεί η «απανθρακοποίηση», δηλαδή το να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες, εκτιμώντας ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στην τιμή του ρεύματος για τους καταναλωτές από την ιδιωτικοποίησή της.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας ότι ο Πάνος Σκουρλέτης είπε το αυτονόητο.

Στο απέναντι στρατόπεδο βρέθηκαν ο Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Γιώργος Χουλιαράκης. «Στη χώρα και σε όλα τα κόμματα υπάρχει μια πολύ ισχυρή παράδοση κρατισμού, την οποία πρέπει να υπερβούμε» είπε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, για να προσθέσει: «Η ΔΕΗ θα παραμείνει ισχυρή, αν λυθούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει και εάν η χώρα μπορέσει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης στον τομέα της ενέργειας και μεταβληθεί σε κέντρο, όπως έγινε με το λιμάνι του Πειραιά και την παρουσία της Cosco».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ζήτησε από την κυβέρνηση να «δώσει» στους δανειστές τα ενεργειακά με αντάλλαγμα τα εργασιακά. Να σημειωθεί ότι ο κ. Χουλιαράκης είναι μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης με τους δανειστές.

K. Χατζηδάκης: Προς χρεοκοπία η επιχείρηση!

Να δοθεί τέλος στα «πειράματα με τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας» ζητεί η Νέα Δημοκρατία διά του αντιπροέδρου της Κωστή Χατζηδάκη (φωτό), με αφορμή τις διαφωνίες που καταγράφονται στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα, αλλά και την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη για την ανάγκη αντίστασης της κυβέρνησης στον «επιχειρούμενο κανιβαλισμό» της επιχείρησης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα συμφώνησαν το 2015 να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ, από το 95% της αγοράς, στο 50% έως το 2020. Σε τέσσερα χρόνια. Και αυτό, με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο! Μια ιδιωτικοποίηση δωρεάν! Ενα “μοντέλο Φρανκενστάιν”, που οδηγεί τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι σήμερα «ο κ. Σκουρλέτης υπερασπίζεται αυτό το μοντέλο, επιτιθέμενος στην ίδια τη διοίκηση της ΔΕΗ για τις επιφυλάξεις της».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση «εμφανίζεται να παλεύει “ηρωικά” υπέρ της ακινησίας που οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της ΔΕΗ», με τα μόνα συμφέροντα που υπηρετεί η μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης να είναι «εκ των πραγμάτων, εκείνα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ».
Η επιχείρηση, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης, «ζημιώνεται καίρια και η εθνική οικονομία πλήττεται στο σύνολό της».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα