Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο!

Δημοσίευμα του «Guardian» κάνει λόγο για τον απρόβλεπτο Ερντογάν, που καθ’ οδόν προς το δημοψήφισμα θα κλιμακώσει την ένταση

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Καμπανάκι κινδύνου» για ένα πιθανό «ατύχημα» στο Αιγαίο κρούει δημοσίευμα του «Guardian», ειδικά αν η κούρσα για το τουρκικό δημοψήφισμα καταλήξει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νικητή στις 16 Απριλίου!

Ο Ερντογάν και η ακραία στάση του απέναντι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μπορεί μέχρι στιγμής να περιορίζεται στα λόγια, η εθνικιστική συσπείρωση που επιχειρεί όμως στο εσωτερικό της χώρας του θα καταστήσει πιο δύσκολη την αποφυγή μιας εκτροπής σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

«Η εθνικιστική έξαρση στην Τουρκία θα καθιστούσε δύσκολη την αποκλιμάκωση μιας τέτοιας κατάστασης» δήλωσε στον «Guardian» ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, δρ Θάνος Ντόκος. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα αποδίδει μέρος της έντασης στις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «οποιαδήποτε πρόκληση ή προσπάθεια προσβολής της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», ενώ σχολιάζει την «ετοιμότητα» του Ερντογάν να θέσει σε δημοψήφισμα τύπου Brexit την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Προειδοποίηση Αναστασιάδη

«Θα υπακούσουμε ό,τι κι αν αποφασίσει το έθνος μας. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η υπομονή μας, που δοκιμάστηκε απέναντι στη στάση που επέδειξαν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, έχει όρια» σημείωσε ο Ερντογάν στο πλαίσιο πρόσφατου βρετανοτουρκικού φόρουμ.
Φόβους ότι η Τουρκία θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο καθ’ οδόν προς το δημοψήφισμα έχει εκφράσει και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης: «Φοβάμαι την περίοδο από τώρα μέχρι το δημοψήφισμα της Τουρκίας, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος φανατισμού εντός της τουρκικής κοινωνίας» δήλωσε πρόσφατα.

Ας μην ξεχνάμε και τις πρόσφατες, προκλητικές δηλώσεις του εθνικιστή Μπαχτσελί, που αντέδρασε οργισμένα όταν ο Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε τις Οινούσσες, σχολιάζοντας ότι η Κύπρος είναι τουρκική, αλλά και τις σχεδόν καθημερινές αερομαχίες μεταξύ οπλισμένων μαχητικών και εισβολές τουρκικών ερευνητικών σκαφών σε ελληνικά ύδατα.

Η τουρκική απειλή μεγαλώνει και σύμφωνα με τον δρα Ντόκο, το ΝΑΤΟ και ακόμη λιγότερο η Ε.Ε. μπορούν να διαχειριστούν μια τέτοια σοβαρή κρίση.

Η μυστική υπηρεσία (ΜΙΤ) αλωνίζει στην Ελλάδα

Για περίεργη και αυξημένη κινητικότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) στην Ελλάδα κάνει λόγο Τούρκος δημοσιογράφος που κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τη στιγμή πάντως που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση με τη χώρα μας και εικάζεται ότι δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακόμη και «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο, εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

«Οι πηγές μου μού αναφέρουν πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντείνει τις παράνομες επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον αριθμό των πρακτόρων τους. Ετοιμάζεται κάτι;» έγραψε στο twitter o Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ. Ο Μποζκούρτ είναι πρώην διευθυντής της «Ζαμάν» και διέφυγε από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κατηγορεί ότι διατηρεί σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Πλέον έχει βρει καταφύγιο στη Σουηδία, απ’ όπου δημοσιεύει τις πληροφορίες του.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος πιστεύει ότι ενδεχομένως να ετοιμάζει κάτι ο Τούρκος πρόεδρος, αποφεύγει ωστόσο να συνδυάσει την πληροφορία για κινητικότητα με το επερχόμενο δημοψήφισμα για την αλλαγή του συντάγματος και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα