Fraport: Θέλει να «πετάξει» με δανεικά φτερά

Ενα δισ. ευρώ από κοινοπραξία (με συμμετοχή και της Alpha Bank) στους Γερμανούς για να πάρουν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

Με δάνειο, στο οποίο συμμετέχει μία ελληνική τράπεζα και τέσσερις διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί, δηλαδή απουσιάζουν οι ξένες εμπορικές τράπεζες λόγω του υψηλού ρίσκου της χώρας, θα επενδύσει στα περιφερειακά αεροδρόμια η γερμανική Fraport.

Ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε χθες πως έναντι των περίπου 1,65 δισ. ευρώ, που είναι το αρχικό στάδιο της επένδυσης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, θα λάβει δάνειο ένα δισ. ευρώ από κοινοπραξία δανειστών, που περιλαμβάνει τις: Alpha Bank (284.700.000 ευρώ), Παρευξείνια Τράπεζα (62.500.000 ευρώ), EBRD (186.700.000 ευρώ), ETEπ (280.400.000 ευρώ) και IFC (154.100.000 ευρώ), μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. H IFC θα παρέχει, επίσης, στη Fraport Greece «αποκλειστικά ανταλλαγή επιτοκίων αντιστάθμισης σε ευρώ, ώστε να βοηθήσει την εταιρία να αντισταθμίσει πιθανές διακυμάνσεις στα επιτόκια κατά τη διάρκεια του δανείου».

Από το συνολικό δάνειο, ποσό 280.400.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των επικείμενων έργων ανάπτυξης στα 14 αεροδρόμια, ενώ 688.000.000 ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του προκαταβολικού τιμήματος παραχώρησης (1,234 δισ. ευρώ) στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αύξηση κεφαλαίου

Πρόσφατα η Fraport Greece ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αυξάνοντας το συνολικό κεφάλαιό της στα 650.000.000 ευρώ. Η ανακοίνωση της Fraport συνοδεύεται ακόμα και από δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιου για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, που είπε: «Οι μοντέρνες υποδομές θα διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό απαιτεί βιώσιμες επενδύσεις, οι οποίες θα διασφαλίσουν την πλήρη επίτευξη των δυνατοτήτων για δημιουργία θέσεων εργασίας και τόνωση της ανάπτυξης. Αυτή η συμφωνία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτυγχάνει την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων για τη χρηματοδότηση αναβαθμίσεων σε υποδομές ανάπτυξης, που θα υποστηρίξουν, για παράδειγμα, τον τουρισμό και την κινητικότητα. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του είδους των επενδύσεων, για την υποστήριξη των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί, καθώς προσφέρουν εξέλιξη και ανάπτυξη».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα