Ξενάγηση στον άδυτο κόσμο της θεάς Νηίθ

Η αιγυπτιακή θεότητα της δημιουργίας βγαίνει για πρώτη φορά από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου και αποκαλύπτεται

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Στη θεότητα Νηίθ (η δημιουργός του κόσμου, κατά τους Αιγυπτίους) είναι αφιερωμένη η δράση «Αθέατο Μουσείο», που διοργανώνει και φιλοξενεί στις προθήκες του το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το πολιτιστικό ίδρυμα βγάζει από τις αποθήκες του ένα μοναδικό σύμπλεγμα μικρών αγαλματιδίων με πρωταγωνίστρια τη θεά, αντικείμενα που πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό.

Μάλιστα, αυτό είναι το 13ο κατά σειρά έργο που θα έχει την ευκαιρία να δει το κοινό στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος προγράμματος, μετά τα εντυπωσιακά εκθέματα, μεταξύ των οποίων και το μοναδικό δαχτυλίδι του Θησέα.

Το έκθεμα για τη «Μεγάλη Νηίθ, δημιουργό του κόσμου» (βρίσκεται ήδη από χθες τοποθετημένο στο μουσείο) περιλαμβάνει ένα σύνολο χάλκινων αναθηματικών αγαλματίων της πανίσχυρης και αρχέγονης αιγυπτιακής θεότητας, η οποία ήταν κυρίαρχη στη χώρα του Νείλου από την τέταρτη χιλιετία π.Χ. έως και τον 4ο αιώνα μ.Χ. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, το κέντρο λατρείας της Νηίθ ήταν η αιγυπτιακή πόλη Σάις.

Αρχικά οι Αιγύπτιοι τη θεωρούσαν θεά του κυνηγιού και του πολέμου. Σύμφωνα με την παράδοση, αναδύθηκε από τα αρχέγονα νερά του Νουν και δημιούργησε τους θεούς και τους θνητούς. Μεταγενέστερα η Νηίθ ταυτίστηκε με τη θεά Αθηνά από τους αρχαίους Ελληνες, ενώ παρουσιαζόταν στα αγάλματα κατά κύριο λόγο ως οπλισμένη.

Οι ημερομηνίες

Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, στις 7, 23, 28 Απριλίου και στις 7 Μαΐου οι αρχαιολόγοι του μουσείου θα περιμένουν τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης για μια ξενάγηση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξηγηθούν όλα τα χαρακτηριστικά που διέθετε αυτή η μυστηριακή θεότητα. Παράλληλα, θα αναλυθούν και οι διαφορετικές και οι ποικίλες όψεις της θρησκευτικής λατρείας στη μαγική γη του Νείλου.

Να σημειωθεί πως για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητες η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η δράση «Αθέατο Μουσείο», που έχει αρχίσει εδώ και περίπου έναν χρόνο το ΕΑΜ, παρουσιάζει στο κοινό αρχαιότητες και μοναδικά αντικείμενα από τις αποθήκες του, τα οποία έως σήμερα δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί. Τα έργα φιλοξενούνται στην Αίθουσα του Βωμού για περίπου δύο μήνες, όπου ξεδιπλώνονται διάφορες πτυχές της άγνωστης ιστορίας τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα