Νέα ουσία «φρενάρει» τον καρκίνο του μαστού

Η ριμποσικλίμπη μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 44%

Ελπίδες για τη δημιουργία ενός νέου καινοτόμου φαρμάκου για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, που «φρενάρει» την εξέλιξη της νόσου και μειώνει τον κίνδυνο του θανάτου, δίνει μια νέα ουσία, η οποία πρόσφατα εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Συγκεκριμένα ο FDA ενέκρινε τη ριμποσικλίμπη, σε συνδυασμό με αναστολέα αρωματάσης λετροζόλη, ως αρχική ενδοκρινική θεραπεία για την αντιμετώπιση μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με ορμονοευαίσθητο, αρνητικό στους υποδοχείς του ανθρώπινου επιδερμικού αυξητικού παράγοντα προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού. Η θεραπεία, που μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 44%, απευθύνεται σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η έγκριση βασίζεται στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και στην αποδεδειγμένη ασφάλεια της ριμποσικλίμπης σε συνδυασμό με λετροζόλη έναντι της θεραπείας μόνο με λετροζόλη στην κλινική δοκιμή Φάσης ΙΙΙ.

Στη μελέτη συμμετείχαν 668 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού, που δεν είχαν λάβει προηγούμενη συστηματική θεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η ριμποσικλίμπη μαζί με τον αναστολέα αρωματάσης λετροζόλη μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου κατά 44% σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με λετροζόλη. Περισσότερες από τις μισές ασθενείς που ελάμβαναν τη ριμποσικλίμπη σε συνδυασμό με λετροζόλη παρέμειναν εν ζωή και χωρίς εξέλιξη της νόσου κατά τον χρόνο της ενδιάμεσης ανάλυσης και, κατά συνέπεια, η διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου δεν ήταν δυνατό να καθοριστεί.

Σε μεταγενέστερη ανάλυση με πρόσθετο διάστημα παρακολούθησης 11 μηνών παρατηρήθηκε διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου 25,3 μηνών για τη ριμποσικλίμπη σε συνδυασμό με λετροζόλη και 16 μηνών για μόνη τη λετροζόλη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα