Βραδιές κατάνυξης στο Μέγαρο

Το πρόγραμμα της Μ. Εβδομάδας, με «Συμφωνία των Θρήνων» του Γκουρέτσκι, «Κατά Ιωάννην Πάθη» του Γ. Σ. Μπαχ και άλλα μουσικά έργα

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Το θείο δράμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πολιτιστικό ίδρυμα της Βασιλίσσης Σοφίας μπαίνει και φέτος σε κλίμα κατάνυξης και διοργανώνει τον καθιερωμένο πλέον κύκλο των πασχαλινών εκδηλώσεών του (Adagio), ο οποίος περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες δράσεις και συναυλίες.

Η πρώτη από αυτές έχει οριστεί για το Σάββατο του Λαζάρου, στις 8 Απριλίου. Πρόκειται για τη «Συμφωνία των Θρήνων», γνωστή και ως «Τρίτη Συμφωνία», του Χένρικ Γκουρέτσκι, και αποτελεί μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών αλλά και της Documenta 14, της πολυσυζητημένης έκθεσης σύγχρονης τέχνης, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

Το εν λόγω μουσικό έργο είναι ένας συγκινητικός θρήνος για ορχήστρα και σοπράνο σε τρεις πράξεις, καθεμία από τις οποίες εστιάζει στο αίσθημα της απελπισίας, του χωρισμού και της απώλειας που βιώνουν γονιός και παιδί ως αποτέλεσμα του πολέμου. Τα σολιστικά μέρη θα ερμηνεύσει η σοπράνο Ράσα Ριζκ.

• Την επομένη, 9 Απριλίου, στο πολιτιστικό ίδρυμα οι φιλόμουσοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την πολυβραβευμένη χορωδία και το Σύνολο Μπαλτάζαρ – Νόιμαν, υπό τον διάσημο μαέστρο και ιδρυτή τους, τον Τόμας Χένγκελμπροκ, σε ένα σπουδαίο έργο της εκκλησιαστικής μουσικής, το «Κατά Ιωάννην Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Η παρουσίαση του μοναδικού ορατόριου συνοδεύεται από ελληνικούς υπέρτιτλους. Τα μέρη του ευαγγελιστή αποδίδει ο τενόρος Ντάνιελ Μπέλε, ενώ τον Ιησού θα ενσαρκώσει ο βαρύτονος Μάρκους Μπούτερ.

• Τη Μεγάλη Δευτέρα, πάλι, ακολουθεί το αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους μινιμαλιστές δημιουργούς της εποχής μας, τον Αρβο Περτ. Ο σπουδαίος Εσθονός έχει συνθέσει πλήθος έργων θρησκευτικής αλλά και κοσμικής μουσικής, που παίζονται συχνά σε συναυλιακούς χώρους σε όλον τον κόσμο, για αυτό και για την ελληνική συναυλία του έχουν επιλεγεί οι πιο δημοφιλείς συνθέσεις του. Μεταξύ αυτών, τα «Mozart-Adagio», «Spiegel im Spiegel», «Summa» και «Stabat Mater». Τα σολιστικά φωνητικά μέρη των έργων ερμηνεύουν η σοπράνο Αρτεμις Μπόγρη, ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης αλλά και ο Βασίλης Καβάγιας. Μαζί τους θα βρίσκεται και το Ergon Ensemble, ενώ τη μουσική διεύθυνση θα κάνει ο Νίκος Τσούχλος.

• Τέλος, στις 12 Απριλίου η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ θα δώσει μια πασχαλινή συναυλία με συμμετέχοντες γνωστούς λυρικούς ερμηνευτές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα