ΑΠΘ: Βιβλιοθήκη που διανυκτερεύει

Οι σπουδαστές ψάχνουν λίγη ησυχία και έτσι οι 1.300 θέσεις είναι γεμάτες νύχτα – μέρα, ειδικά στις εξεταστικές • Άρθρο «δημοκρατίας» Β. ΕλλάδοςΡεπορτάζ
Ντόνια Κανιτσάκη
Φωτο: Παύλος Μακρίδης

Στις περιόδους των εξεταστικών δεν πέφτει… καρφίτσα και οι 1.300 θέσεις που διαθέτει είναι γεμάτες σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Τις υπόλοιπες μέρες υπάρχει και πάλι κίνηση, όχι όμως σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ο λόγος για τη βιβλιοθήκη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο αναγνωστήριο της οποίας καταφεύγουν οι φοιτητές αποζητώντας, κυρίως, ησυχία και συγκέντρωση.

Το αναγνωστήριο είναι ανοιχτό τις καθημερινές από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, τα Σαββατοκύριακα από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, ενώ στις περιόδους των εξεταστικών… διανυκτερεύει, αφού είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο.

Εξάλλου, στο υπόγειο βρίσκεται το επιστημονικό αναγνωστήριο, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, οι υποψήφιοι διδάκτορες, οι καθηγητές και οι προπτυχιακοί φοιτητές της Ιατρικής.

Η ιστορία της βιβλιοθήκης πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο, αφού το άρθρο ιδρύσεως του πανεπιστημίου, στο μακρινό 1925, προέβλεπε και την ίδρυσή της. Σε διάταγμα που εκδόθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 1927, ορίστηκαν οι στόχοι της, το γενικό πλαίσιο της συνεργασίας της με άλλες βιβλιοθήκες, αλλά και της λειτουργίας της.

Η βιβλιοθήκη άρχισε να λειτουργεί στα τέλη του 1927. Για 47 χρόνια στεγάστηκε στο ισόγειο του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. Από το 1974 στεγάζεται σε δικό της, τετραώροφο κτίριο, στο κέντρο της Πανεπιστημιούπολης. Στους δύο υπόγειους ορόφους φιλοξενούνται οι σπάνιες και κλειστές συλλογές, στο ισόγειο στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες και το αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης, ενώ στον πρώτο όροφο βρίσκεται το φοιτητικό αναγνωστήριο.

Το 2000 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο της κεντρικής βιβλιοθήκης, το οποίο οριοθετείται σε συνέχεια με το υπάρχον κτίριο.

«ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΟΣ»

Ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Τσιαουσίδης (φωτό), δευτεροετής φοιτητής Φυσικής, πηγαίνει κυρίως τις καθημερινές στο αναγνωστήριο. «Εχει ησυχία και μπορώ να διαβάσω απερίσπαστος.

Στο σπίτι, όλο και κάτι θα μου αποσπάσει την προσοχή» λέει. Στα «συν» του αναγνωστηρίου, όπως σημειώνει, είναι η ανοιχτωσιά, κάτι που του επιτρέπει να διαβάζει χωρίς να νιώθει ότι… τον πλακώνουν τέσσερις τοίχοι.

«ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΔΩ»

Αρκετά συχνά επισκέπτεται το αναγνωστήριο η Χρύσα Τριανταφυλλίδου (φωτό) από τη Δράμα, δευτεροετής φοιτήτρια Μαθηματικών. «Ειδικά στην περίοδο της εξεταστικής απολαμβάνω την ησυχία και… χτυπάω 12ωρα.

Τον υπόλοιπο καιρό βρίσκομαι εδώ καθημερινά τρεις τέσσερις ώρες» λέει, ενώ παράλληλα δηλώνει ενθουσιασμένη με τη Θεσσαλονίκη, τη φοιτητική ζωή και τις επιλογές που προσφέρει η πόλη.

«ΔΩΔΕΚΑΩΡΑ»

Δωδεκάωρα στο αναγνωστήριο, όταν όμως έχει εξεταστική, περνά και η Αθηνά Νταγλή (φωτό), δευτεροετής φοιτήτρια Μαθηματικών, επίσης από τη Δράμα.

«Στο σπίτι αποσπάται η προσοχή μου, ενώ εδώ μπορώ και συγκεντρώνομαι. Το Μαθηματικό είναι πολύ δύσκολο. Εύκολα θα μπεις -αφού η βάση εισαγωγής δεν είναι τόσο υψηλή-, δύσκολα όμως θα βγεις, οπότε απαιτούνται μελέτη και συγκέντρωση» λέει.

«ΚΕΡΔΙΖΩ ΧΡΟΝΟ»

«Το αναγνωστήριο είναι κοντά στη σχολή μου και, τις ώρες που μεσολαβούν μεταξύ των μαθημάτων και των εργαστηρίων, έρχομαι εδώ για διάβασμα, ώστε να κερδίσω χρόνο» περιγράφει ο Γιώργος Οικονόμου (φωτό), τριτοετής της Ιατρικής.

Προσθέτει ότι απολαμβάνει την ησυχία που του προσφέρει το αναγνωστήριο, αυτό όμως που τον ικανοποιεί ιδιαίτερα είναι ότι μπορεί και εκμεταλλεύεται δημιουργικά τα κενά μεταξύ των μαθημάτων.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα