Οικογενειακές δαπάνες – Η συλλογή αποδείξεων να γίνει πιο δίκαιη

Τα άτομα με νοητική υστέρηση πρέπει να περιλαμβάνονται πρώτα στη λίστα • ‘Αρθρο «δημοκρατίας» Β. ΕλλάδοςΑπό τον
Παναγιώτη Γκέκα*

Ως γνωστόν, με τις διατάξεις του άρθρου 68 του Ν. 4446/2016, όπως αυτές επαναδιατυπώθηκαν στην ουσία με την ΠΟΛ 1005/12-01-17 Α.Υ.Ο, ορίστηκε το ελάχιστο ύψος συγκεκριμένων δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών σε κυμαινόμενο ποσοστό επί του πραγματικού ή του τεκμαρτού τους εισοδήματος στην ημεδαπή, σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΕΟΧ με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με εξαίρεση από την υποχρέωση χρησιμοποίησης των μέσων αυτών φορολογουμένων άνω των 70 ετών, ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω κ.λπ., τα οποία θα εξακολουθήσουν να αποκτούν τα αγαθά που περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες διατάξεις και να λαμβάνουν τις αναγκαίες υπηρεσίες από συγκεκριμένες κατηγορίες τεχνιτών ή Ε.Ε. με χειρόγραφες αποδείξεις, με μοναδική εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής και προσκόμισης αποδείξεων απόκτησής τους των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών, των στρατιωτικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή, των υπηρετούντων στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όσων διαμένουν σε οίκο ευγηρίας, ψυχιατρικό κατάστημα και των φυλακισμένων.

Θα ήθελα να παρακαλέσω το υπουργείο Οικονομικών να ρωτήσει τον ήδη υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, που και ο ίδιος είναι άτομο με ποσοστό σωματικής αναπηρίας 80% και άνω, αν άτομο με νοητική υστέρηση και το ίδιο ποσοστό αναπηρίας θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον ίδιο ή τον Σόιμπλε στα υπουργικά καθήκοντά τους κι αν ένα τέτοιο (αξιολύπητο) άτομο είναι σε θέση να ψωνίσει μόνο του από οποιοδήποτε κατάστημα της αρεσκείας του τα αγαθά που έχει ανάγκη για τη διατροφή, την ένδυση, την υπόδησή του κ.λπ.

Αν, βέβαια, το πρόσωπο που έχει την επιμέλειά του βάσει δικαστικής απόφ. εκούσιας δικαιοδοσίας είναι ηλικίας άνω 70 ετών, χάνοντας ασφαλώς το προβλεπόμενο bonus χρήσης ηλεκτρονικών μέσων από τις αποδείξεις που λαμβάνει για την κάλυψη των οικογενειακών δαπανών του, ένα μέρος θα τις χρησιμοποιεί κατά περίπτωση στη δήλωση του παιδιού του, που, όπως γνωρίζετε, ανεξάρτητα από την κατάστασή του, είναι υπόχρεο υποβολής δικής του φορολογικής δήλωσης.

Αν, όμως, το άτομο που έχει την επιμέλεια τέτοιου παιδιού είναι κάτω των 70 ετών, θα λαμβάνει ένα μέρος των αποδείξεων που του χορηγούνται ηλεκτρονικά και ένα μέρος χειρόγραφα;

Aν θέλετε την άποψή μου, τα άτομα με νοητική υστέρηση και με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω όχι μόνο πρέπει να περιλαμβάνονται πρώτα πρώτα στη λίστα των ατόμων που δεν υποχρεούνται σε συλλογή και φύλαξη των χειρόγραφων αποδείξεων οικογενειακών δαπανών, αλλά να θεωρούνται εσαεί προστατευόμενα μέλη, του έχοντος τη δικαστική δικαιοδοσία τους και, φυσικά, να απαλλαγούν επιτέλους από την υποχρεωτική υποβολή δικών τους φορολογικών δηλώσεων, επειδή ξεπέρασαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον τα εισοδήματά τους προέρχονται αποκλειστικά από τα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν.

*Συντ/χος Φοροτ/κός
από τον Δήμο Σερρών

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα