Αλαλούμ στον ΕΦΚΑ με τις εκκρεμείς συντάξεις!

Κίνδυνος επιστροφής 870.000.000 € που είχαν δοθεί για 150.000 δικαιούχους. Θα πιάσουμε τον στόχο, λέει το υπουργείο

Ακυβέρνητο καράβι» θυμίζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς το μπάχαλο που επικρατεί δεν αφορά μόνο τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές, αλλά και τις 150.000 συντάξεις που εκκρεμούν εδώ και περίπου δύο χρόνια.

Χωρίς σχέδιο διεκπεραίωσης των συντάξεων εν αναμονή, ο φορέας κινδυνεύει να επιστρέψει πίσω τα 870.000.000 ευρώ που του έχουν δοθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (με την έγκριση των δανειστών) για την απονομή τους, βυθίζοντας στην οικονομική εξαθλίωση περισσότερες από 150.000 οικογένειες που αναγκάζονται να ζουν μόνο με την προσωρινή σύνταξη. Υπενθυμίζεται πως για την απορρόφηση του κονδυλίου έχει δοθεί διορία έως τον προσεχή Οκτώβριο, καθώς πέραν αυτού τα κονδύλια χάνονται.

Από το σύνολο των συντάξεων που εκκρεμούν, οι 95.000 αφορούν παλιά αιτήματα που υποβλήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016 (οπότε ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου) και σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται στα συρτάρια των πρώην Ταμείων εδώ και τέσσερα χρόνια (ιδίως όταν μεσολαβεί διαδοχική ασφάλιση).

Προτεραιότητα

Το υπουργείο Εργασίας με τη δικαιολογία της αδυναμίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να καθορίσει τον μαθηματικό τύπο, βάσει του οποίου θα υπολογίζονται στο εξής οι νέες συντάξεις, συσσώρευσε τα αιτήματα αυτά ήδη από το 2015. Τα υπόλοιπα 55.000 αιτήματα υποβλήθηκαν το τελευταίο δεκάμηνο και οι οριστικές αποφάσεις τους αναμένεται να απονεμηθούν από το 2018.

Το υπουργείο Εργασίας, πάντως, θα δώσει προτεραιότητα στην πρώτη «φουρνιά» των αιτήσεων, καθώς μαζί με τα αναδρομικά τους «πιέζουν» αφόρητα τα ισχνά οικονομικά μεγέθη του ΕΦΚΑ. Οπως τονίζουν αρμόδιες πηγές του φορέα, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2017 εκδόθηκαν και καταβλήθηκαν περισσότερες από 40.000 συντάξεις, ενώ έως τα μέσα Απριλίου θα καταβληθούν ακόμη 3.500 εφάπαξ. Μάλιστα, το υπουργείο χαρακτηρίζει ως «εφικτό στόχο» την εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.

Τις επιφυλάξεις τους για την επιτυχία του εγχειρήματος απονομής των εκκρεμών συντάξεων είχαν εκφράσει πρόσφατα τόσο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης όσο και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα