Γερμανικό «ναι» στις αξιώσεις για τις οφειλές!

Πρωτοβουλία στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή ομάδας φιλελλήνων που συμπαραστέκονται στη χώρα μας

Ρεπορτάζ
Νίκος Οικονόμου

M εγαλώνει και στη Γερμανία η συμπαράσταση στον αγώνα για τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από εκδήλωση που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της οποίας μια ομάδα Γερμανών συμπαραστάθηκε στις πρωτοβουλίες του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Ο Στέφαν Στράκε και ο Ραλφ Κλάιν, που επισκέπτονται την Ελλάδα με άλλους ομοεθνείς τους, είναι δύο από αυτές τις περιπτώσεις φιλελλήνων. «Είναι υποχρέωση της Γερμανίας να αποζημιώσει την Ελλάδα» τόνισε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του εθνικού συμβουλίου ο κ. Στράκε, που υπενθύμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ της χώρας μας.

Ο κ. Κλάιν, από τη μεριά του, ζήτησε να βγει το όλο θέμα ακόμη πιο πολύ στη δημοσιότητα, ενώ ο κ. Στράκε σημείωσε με νόημα ότι η συζήτηση περί γερμανικών οφειλών άρχισε μετά την εποχή των Μνημονίων.

Πάντως και οι δύο έδειξαν να συμφωνούν με τον υπεύθυνο της Γερμανίας στο εθνικό συμβούλιο Δαμιανό Βασιλειάδη, που είπε ότι η γερμανική κοινή γνώμη δεν γνωρίζει την υπόθεση: «Ούτε το 15% δεν το ξέρει. Οσο για τη νεολαία, εκεί το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο». Επίσης, οι δύο Γερμανοί εκτίμησαν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει το θέμα των ελληνικών αποζημιώσεων γιατί θα επακολουθήσουν αντίστοιχα αιτήματα από άλλες χώρες και το ποσό θα γίνει πολύ μεγάλο. Στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν το «παρών» και μίλησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και ο κ. Βασιλειάδης, ενώ παρευρέθηκαν και αρκετοί Γερμανοί φιλέλληνες.

Η σφαγή

Να σημειωθεί ότι, όπως είπαν οι Γερμανοί, χάρη στις δικές τους έρευνες που έγιναν στη Γερμανία βρέθηκαν τα ονόματα 100 ατόμων της ναζιστικής 1ης Ορεινής Μεραρχίας Καταδρομών (της αποκαλούμενης και ως «Το αιματοβαμμένο εντελβάις»), τα οποία είχαν λάβει μέρος στη σφαγή του Κομμένου, που θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, Ελληνες και Γερμανοί κατευθύνθηκαν στον χώρο του γερμανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης, όπου διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά το ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Μάλιστα, ο κ. Μηταφίδης παρέδωσε στην υποπρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ανίτα Ενγκλερτ – Τσερμπίν το πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών που, όπως είπε, «τεκμηριώνει από κάθε άποψη τις αξιώσεις μας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα