«Γυρίζουν» στην Ελλάδα έπειτα από 53 χρόνια οι ήρωες της «Φαέθων»

Η ιστορία της ακταιωρού «Φαέθων», που βομβαρδίστηκε από τουρκικά αεροσκάφη τον Αύγουστο του 1964 (φωτό), αναβιώνει, αφού χθες άρχισαν στο Κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία οι εργασίες εκταφής των πεσόντων Ελλαδιτών προκειμένου να αποδοθούν τα σωστά λείψανα στους συγγενείς τους.

Στον χώρο του κοιμητηρίου, σύμφωνα με τον Κύπριο επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, βρίσκονται θαμμένα τα οστά έξι πεσόντων από την Ελλάδα, ενός Κυπρίου και ακόμα πέντε αγνοουμένων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στους συγγενείς των έξι πεσόντων της «Φαέθων» είχαν δοθεί λείψανα που δεν ήταν τα σωστά και μάλιστα περιπτώσεις σε ορισμένες δόθηκαν οστά που ανήκαν σε διαφορετικούς νεκρούς. «Εγιναν απανωτά λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία ταυτοποίησης» παραδέχτηκε ο κ. Φωτίου.

Εκτός από τους έξι νεκρούς (ο σημαιοφόρος Παναγιώτης Χρυσούλλης, οι υποκελευστές Σπυρίδων Αγάθος και Νικόλαος Πανάγος και οι ναύτες Παναγιώτης Θεοδωράτος, Νικόλαος Νιάφας και Νικόλαος Καπαδούκας), συγκλονιστική είναι η ιστορία του κυβερνήτη της ακταιωρού Δημήτρη Μητσάτσου, ο οποίος, αφού κατάφερε να γλιτώσει από τη σφαγή, χάνοντας το δεξί χέρι του σε μία έκρηξη, στη συνέχεια του απαγορεύτηκε να πει οτιδήποτε για την τραγωδία, καθώς ήταν Ελληνας αξιωματικός και δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί ότι υπηρέτησε στις δυνάμεις της ΑΣΔΑΚ (Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Αμυνας Κύπρου). Ολα τα μέλη του πληρώματος, συνολικά 23, ήταν Ελλαδίτες και είχαν δηλωθεί ως Κύπριοι εθελοντές γιατί η επιχείρηση ήταν μυστική.