Ο Τσίπρας ανεβάζει (τώρα) τους τόνους με τους δανειστές!

Ρεπορτάζ
Σπύρος Κάραλης

Με σκληρή γλώσσα και σε πολύ υψηλούς τόνους απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στα νέα εκβιαστικά παιχνίδια του ΔΝΤ και σκληρών γερμανικών κύκλων, που καθυστερούν εσκεμμένα το κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε να εξαναγκάσουν την ελληνική πλευρά σε νέες οδυνηρές υποχωρήσεις, πέραν των ήδη συμφωνηθέντων. Ο πρωθυπουργός, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για σύγκληση Συνόδου Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης, εφόσον δεν εξευρεθεί λύση στο αυριανό Eurogroup, αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς το ΔΝΤ για το νέο αδιέξοδο που καταγράφεται στη διαπραγμάτευση.

«Δεν παίζουμε τις κουμπάρες εδώ, παίζουμε το μέλλον ενός ολόκληρου λαού» είπε ο κ. Τσίπρας σε αυστηρό ύφος, αφού εν τω μεταξύ έχει προηγηθεί μακρύ διάστημα, με την Αθήνα να βρίσκεται αποσβολωμένη στη μέση μιας διένεξης ανάμεσα σε ΔΝΤ – Γερμανία – Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον κ. Τουσκ «φωτογράφισε» το ΔΝΤ, χωρίς πάντως να το κατονομάσει, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που φτάνουμε στο παρά πέντε μιας λύσης κάποιοι να επαναφέρουν τεχνητά εμπόδια με παράλογες απαιτήσεις, με κίνδυνο επαναφοράς καταστροφολογικών σεναρίων».

Πάντως, ο κ. Τσίπρας προσερχόμενος χθες το βράδυ στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων, ερωτηθείς σχετικά με την απειλή που εκτόξευσε, εκτίμησε πως «μάλλον δεν θα χρειασθεί» να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανόν θα υπάρξει συμφωνία.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι οι ενδείξεις και τα μηνύματα είναι θετικά, ωστόσο δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της Μάλτας και περιορίστηκε απλώς να καλέσει τους υπουργούς Οικονομικών «να κάνουν τη δουλειά τους». Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε ότι οι θυσίες που έχουν κάνει οι Ελληνες είναι τεράστιες και ότι κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί να τιμωρήσει την Ελλάδα. «Οι προθέσεις μας είναι καλές και όλα αυτά τα μέτρα έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί. Ξέρω ότι ακούγεται παράλογο, αλλά, πιστέψτε με, στο τέλος δουλεύει» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Μήνυμα παραμονής της Ελλάδας στον πυρήνα της Ευρώπης έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Τουσκ στο Προεδρικό Μέγαρο. «Οι Ελληνες δεν διανοούμεθα την πορεία μας εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του σκληρού πυρήνα της, της ευρωζώνης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επανέλαβε την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει πάλι ισχυρή αλλά και ελκυστική για τους λαούς της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα