Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέα «σφαγή» στις επικουρικές

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Διατεθειμένη να αποδεχθεί και νέα «σφαγή» των επικουρικών συντάξεων εμφανίζεται η κυβέρνηση στην αγωνιώδη προσπάθειά της να μετριάσει τις εντυπώσεις από το επικείμενο άγριο «μαχαίρι» στις κύριες συντάξεις. Μόνο που μια τέτοια εξέλιξη δεν αποτελεί λύση, αλλά απροκάλυπτη κοροϊδία των συνταξιούχων, και θα πλήξει ακόμη και όσους έχουν χαμηλές αποδοχές!

Για πρώτη φορά χθες κύκλοι του υπουργείου Εργασίας παραδέχτηκαν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές συζητείται η περαιτέρω μείωση των επικουρικών, «προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων»! Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι το σκληρό παζάρι για την επιβολή των περικοπών στις συντάξεις σε μία ή δύο δόσεις -μία το 2019 και μία το 2020- και την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου ορίου θα συνεχιστεί σήμερα, κατά τις επαφές που θα έχουν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των πιστωτών πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας.

Η νέα θυσία των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται επί τάπητος μόλις επτά μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής των προηγούμενων περικοπών, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συμφωνηθεί ότι θα προστατευτούν όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης έως 1.000 ευρώ ή λίγο

περισσότερο, είτε εφάπαξ από το 2019 είτε σε δύο δόσεις στη διετία 2019-2020. Ωστόσο, για τους απόμαχους της εργασίας που έχουν ήδη υποστεί συντριπτικά πλήγματα από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των αποδοχών τους, το επώδυνο αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, είτε «ψαλιδιστεί» μόνο η κύρια σύνταξή τους είτε περικοπεί λιγότερο η κύρια αλλά ταυτοχρόνως μειωθεί και η επικουρική. Επιπλέον, το «πριόνισμα» των επικουρικών συντάξεων δεν έχει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που ζητούν οι δανειστές, καθώς οι επικουρικές δεν χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η τηλεδιάσκεψη οικονομικού επιτελείου και δανειστών, που επρόκειτο να γίνει χθες, ακυρώθηκε, καθώς και οι δύο πλευρές αναχώρησαν νωρίς το απόγευμα για τη Μάλτα. Η ελληνική αποστολή ετοίμασε τις βαλίτσες της για το σημερινό Eurogroup, με την προσδοκία ότι θα μπορέσει να «κλειδώσει» τον κορμό του πακέτου μέτρων και να πάρει το πράσινο φως για την επιστροφή των τεχνοκρατών του κουαρτέτου στην Αθήνα, ώστε να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) λίγες ημέρες πριν από την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που πραγματοποιείται στις 21 με 23 Απριλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα