Η Αθήνα ζει στον ρυθμό τής Documenta

Αρχίζει αύριο η πολυσυζητημένη έκθεση σύγχρονης τέχνης, με 160 καλλιτέχνες και δράσεις σε 40 δημόσια κτίρια της πόλης

Ρεπορτάζ
Γιώτα Βαζούρα

Υ στερα από τρία χρόνια προετοιμασίας, το ταξίδι της Documenta 14 ξεκινά. Η πιο σημαντική έκθεση σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως (πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια) έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, φέρνοντας μαζί της 160 καλλιτέχνες και δράσεις σε 40 δημόσια κτίρια της πόλης. Κάποιες από αυτές, μάλιστα, έχουν ήδη καταφέρει να προκαλέσουν ακόμη και αντιδράσεις (όπως συνέβη με την παρέμβαση που έγινε στο πάρκο Ριζάρη).

Χθες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και υπό τους ήχους του εξαιρετικού μουσικού έργου του Γιάννη Χρήστου «Επίκυκλο» ανακοινώθηκε το πλήρες πρόγραμμα της έκθεσης. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν αύριο στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του προέδρου της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, Μουσείο Μπενάκη, Σχολή Καλών Τεχνών, Μέγαρο Μουσικής, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ωδείο Αθηνών, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, βιβλιοθήκες, πλατείες, κινηματογράφοι καθώς και άλλοι χώροι γίνονται το πεδίο δράσης της Documenta.
Η ιδέα να «σπάσει» για πρώτη φορά η έκθεση σε δύο μέρη και να πραγματοποιηθεί τόσο στο Κάσελ της Γερμανίας (όπου είναι άλλωστε και η έδρα της) όσο και στην Αθήνα ανήκε στον καλλιτεχνικό διευθυντή της Ανταμ Σίμτζικ. Οπως τονίστηκε άλλωστε, η Αθήνα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, εδώ και χιλιετίες, αλλά και επίκεντρο των επίκαιρων παγκόσμιων προκλήσεων της πολιτικής και της οικονομίας. Το πρώτο μέρος (08/04-16/07) θα γίνει στην Αθήνα, ενώ το δεύτερο θα γίνει στη γερμανική πόλη Κάσελ (10/06-17/09).

Μία από τις πλέον αναμενόμενες δράσεις είναι η μεθαυριανή πομπή των αλόγων (στις 12.00), η οποία θα ξεκινήσει από τα μέσα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου για να καταλήξει στο Κάσελ. Τίτλος του έργου είναι «Αθήνα – Κάσελ: η μετάβαση του Ερμή» και αποτελεί ιδέα του καλλιτέχνη Ρος Μπίρελ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η παρέμβαση του Μαλινέζου δημιουργού Αμπουμπακάρ Φοφάνα, ο οποίος από τις 29 Απριλίου θα τοποθετήσει σε έναν από τους κήπους της Γεωπονικής Σχολής ένα κοπάδι από μπλε γλυπτά πρόβατα, αλλά και η επαναλειτουργία του Ιδρύματος Τσαρούχη, με χορηγία της Documenta.

Αξίζει να τονιστεί ότι στους περισσότερους χώρους η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Εξαίρεση αποτελούν τα μουσεία (όπως το Μπενάκη, η Πινακοθήκη Γκίκα, το Νομισματικό και άλλα), τα οποία διατηρούν το κανονικό εισιτήριό τους. Για το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων και των εκθέσεων μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.documenta14.de

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα