Μετονομασία, αξιολόγηση και διδακτορικά προγράμματα ζητούν οι διοικήσεις των ΤΕΙ

Το αίτημά τους να μετονομαστούν τα ΤΕΙ σε πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών επανέλαβαν, κατά τη σύνοδό τους, οι πρόεδροι των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, οι διοικήσεις των ΤΕΙ συζήτησαν και την πάγια θέση τους περί αξιολόγησης με ενιαία κριτήρια όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων, ώστε να πιστοποιηθεί η «ακαδημαϊκή ικανότητά τους» να απονέμουν διδακτορικά.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, η εκπόνηση και η απονομή διδακτορικών είναι θέματα «ακαδημαϊκής αξίας» κάθε εμπλεκόμενου τμήματος και των καθηγητών που τα απαρτίζουν και με αυτές τις προϋποθέσεις πολλά Τμήματα ΤΕΙ θα έπρεπε ήδη να υλοποιούν διδακτορικά.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ζητεί με επιστολή του από τους προέδρους των ΤΕΙ να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εκπόνηση διδακτορικών προγραμμάτων από τμήματα των ιδρυμάτων τους. Επιπλέον, τους επισημαίνει πως θα ήταν «ιδιαίτερα χρήσιμο» εκ μέρους τους να παραθέσουν τις συνεργασίες ανάμεσα σε τμήματα που θα καταστήσουν δυνατή την οργάνωση σπουδών τρίτου κύκλου.

Εν τω μεταξύ, με άλλη επιστολή του, την οποία υπογράφει ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Γαβρόγλου καλεί τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με το σχέδιο νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που τίθεται σε διαβούλευση αυτήν την εβδομάδα.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης «καρφώνει» Γαβρόγλου

Την έντονη διαμαρτυρία του εκφράζει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Οπως επισημαίνει, «κάθε χρόνο το υπουργείο ζητά από τα πανεπιστήμια να ορίσουν τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να εκπαιδεύσουν. Κάθε χρόνο τα πανεπιστήμια απαντούν με τεκμηριωμένες εισηγήσεις με βάση τον αριθμό των διδασκόντων και τις διαθέσιμες υποδοχές. Και κάθε χρόνο το υπουργείο ανακοινώνει έναν αριθμό εισακτέων πολλαπλάσιο του αριθμού που περιέχεται στις εισηγήσεις».

Ο κ. Ζώρας «καρφώνει» τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σημειώνοντας: «Ζητήσαμε οκτώ φορές, τους τελευταίους δύο μήνες, ακρόαση από τον υπουργό, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε». Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλή ποιότητα εκπαίδευσης απαιτεί διαχειρίσιμους αριθμούς φοιτητών, δυνατότητα διδασκαλίας σε μικρές ομάδες. Και καταλήγει, μεταξύ άλλων: «Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις αναλογίες φοιτητών / διδάσκοντος σε χώρες της Ευρώπης, θα δει ότι οι αναλογίες στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι πολλαπλάσιες από εκείνες των άλλων χωρών, ακόμη και σε σύγκριση με τα πανεπιστήμια της Τουρκίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα