Βγήκαν από τη λήθη οι κούροι

Υστερα από 13 χρόνια στάθηκαν στο Μουσείο της Χίου τα δύο αγάλματα του 560 π.Χ.

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Tο πιστοποιητικό «γέννησής» τους λέει «μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.», ενώ η «ανάδυσή» τους από τα χώματα της Χίου έγινε το 2004. Οι δύο αγαλμάτινοι κούροι, ύστερα από 13 χρόνια που βρίσκονταν κλεισμένοι στις αποθήκες της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων του νησιού, πήραν επιτέλους τη θέση που τους αρμόζει, στον χώρο των μόνιμων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χίου.

Πρόκειται για δύο κούρους από το Ιερό του Απόλλωνα και της Αρτέμιδας στο λιμάνι του Εμπορειού της Χίου, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο πολιτιστικό ίδρυμα του νησιού χάρη στην επιστημονική αρωγή των ειδικών συντηρητών του Μουσείου της Ακρόπολης. Οπως επεσήμανε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Ολγα Βάσση, ο ένας κούρος προέρχεται από εργαστήριο της Πάρου του 560 π.Χ., ενώ ο δεύτερος φιλοτεχνήθηκε σε ένα χιώτικο εργαστήριο την περίοδο 575-550 π.Χ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα εν λόγω εξαίσια δείγματα της τέχνης του 6ου π.Χ. αιώνα παρέμειναν σε αποθήκη, παρά τις προσπάθειες να εκτεθούν. Τελικά, με πρωτοβουλία της κυρίας Βάσση αλλά και με τη συμβολή των δύο συντηρητών του Μουσείου της Ακρόπολης, των Γιώργου Χατζελένη και Δημήτρη Κιλκή (συνεργάστηκαν άψογα με τους εργαζομένους της Χίου), τα αγάλματα μεταφέρθηκαν στη θέση όπου βρίσκονται σήμερα.
Μάλιστα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα στήριξής τους, χρησιμοποιήθηκαν βιδωτοί ανοξείδωτοι ράβδοι χάλυβα.

Εκτός από τους δύο κούρους, στο μουσείο εδώ και αρκετό καιρό εκτίθεται και ένα αντίγραφο του αγάλματος της Χιώτισσας Κόρης, η οποία κοσμεί τις προθήκες του Μουσείου της Ακρόπολης. Είναι ένα από τα αναθήματα του Παρθενώνα στον Ιερό Βράχο και ονομάζεται «Χία Κόρη». Το αντίγραφο έχει τοποθετηθεί στον χώρο υποδοχής του μουσείου και αποτελεί δωρεά μιας Χιώτισσας που ζει στην Αθήνα, η οποία δεν επιθυμεί να γίνει γνωστό το όνομά της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα