«Παγωμένη» συνάντηση Πούτιν με Ρεξ Τίλερσον

Τα «καρφιά» του Ρώσου προέδρου κατά του Τραμπ, αλλά και το θέμα της Συρίας έχουν φέρει ξανά τον ψυχρό πόλεμο στις σχέσεις τους!

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Θερμοκρασίες… Σιβηρίας επικράτησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, στον απόηχο δηλώσεων του Ρώσου προέδρου ότι «το επίπεδο της εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον έχει επιδεινωθεί μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ».

Νωρίτερα, ο Τίλερσον είχε συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συμφώνησαν οι γραμμές επικοινωνίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχα να παραμείνουν ανοιχτές και οι δύο υπερδυνάμεις να εργαστούν για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία. Ο Λαβρόφ κάλεσε να δημιουργηθεί ένας μεγάλος συνασπισμός κατά της τρομοκρατίας, ωστόσο το όλο κλίμα έδειχνε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχθεί τελεσίγραφα, του τύπου «ή με τον Ασαντ ή με τη Δύση».

Παρ’ όλα αυτά, η Μόσχα έθεσε χθες βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδίκαζε την επίθεση με χημικά στη Συρία και προέβλεπε τη διεξαγωγή έρευνας σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας.
Στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών αναφέρθηκε και ο Τίλερσον στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι θα δημιουργηθεί ομάδα εργασίας για την εξομάλυνση των σχέσεων. Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν, τέλος, στο «αγκάθι» της Ουκρανίας, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να θέτει ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών την εφαρμογή της εκεχειρίας του Μινσκ.

Η πρώτη -απρογραμμάτιστη- συνάντηση μεταξύ Πούτιν και αξιωματούχου της κυβέρνησης Τραμπ πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή κατά την οποία οι σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ έχουν «επιστρέψει» στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Η Μόσχα έχει ευθέως κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι «κατασκεύασε» την επίθεση με χημικά για να μπορέσει να επιτεθεί στη Συρία, την ίδια ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τους Ρώσους για συγκάλυψη των εγκλημάτων του Ασαντ. Ο Πούτιν, ωστόσο, φάνηκε έτοιμος να άρει την αναστολή της συμφωνίας Ρωσίας – ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, που ακολούθησε τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς της περασμένης εβδομάδας. Tην ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπεραμυνόταν της επίθεσης στη Συρία, κάνοντας λόγο για «ανθρωπιστική ενέργεια» χαρακτηρίζοντας τον Μπασάρ αλ Ασαντ «βάρβαρο» και «ζώο».

Αργά χθες το βράδυ ο Τραμπ συναντήθηκε με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα μέλη του ΝΑΤΟ που καταδίκασαν την επίθεση με χημικά στη Συρία και υποστήριξαν τις αμερικανικές ενέργειες, ενώ ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε: «Κάθε χρήση χημικών είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να μένει αναπάντητη, ενώ οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν πρέπει να λογοδοτούν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα