Ερωτήματα χωρίς τέλος για το «πάρτι» στο ΥΠΕΞ

«Παρκαρισμένα» στην Αιθιοπία και 4.800.000 € με υπογραφή Ντόρας

Νέες απορίες για τα έργα και τις ημέρες της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών και τη χρηματοδότηση «εξωτικών» φορέων και ΜΚΟ προκαλούν οι αποκαλύψεις για τα εκατομμύρια «παρκαρισμένων» στο εξωτερικό χρημάτων.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία γνωστοποιούσε την επιστροφή 2.500.000 ευρώ στα ελληνικά ταμεία από τράπεζα της Καραϊβικής (του Μπελίζ) ως χρηματοδότηση σε φορέα υπό τον τίτλο Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής Κοινότητας Καραϊβικής (CCCCC), που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, αποκαλύπτεται ότι ακόμα εκατομμύρια «ελληνικά» ευρώ βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, παραμένοντας αναξιοποίητα.

Το ΥΠΕΞ σε μια προσπάθεια να συμμαζέψει το «κομπόδεμα» της χώρας στο εξωτερικό έχει εντοπίσει άλλα 4.800.000 ευρώ σε τράπεζα της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα και έχει αρχίσει ήδη τη διαδικασία επαναπατρισμού τους. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», μία ημέρα πριν από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τη CCCCC (22/9/2008) η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ είχε υπογράψει «μνημόνιο συνεργασίας» και με τον διεθνή οργανισμό Αφρικανική Ενωση, με «προϋποθέσεις» χρηματικής βοήθειας, ύψους 12.000.000 ευρώ.

Το «μνημόνιο» που υπέγραψε η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αφρικανικής Ενωσης Ζαν Πινγκ είχε πενταετή διάρκεια, με διαδοχικές εκταμιεύσεις δόσεων, ύψους 3.000.000 ευρώ, ενώ -όπως αναφέρεται σχετικά- η πρώτη πράξη εκταμίευσης έγινε στις 24 Δεκεμβρίου 2007, δηλαδή εννέα μήνες πριν από την υπογραφή του μνημονίου...

Στον προηγούμενο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ νυν και πρώην υπουργού Εξωτερικών (για τον επαναπατρισμό των 2.500.000 ευρώ από το Μπελίζ) πηγές προσκείμενες στον Νίκο Κοτζιά ανέφεραν: «Κάποιοι ενοχλούνται που φέραμε πίσω χρήματα που λίμναζαν σε εξωτικά μέρη...»
Σε δήλωσή της η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε: «Ποτέ στη ιστορία της χώρας δεν έχουν ειπωθεί τόσο μεγάλα ψέματα».