«Πράσινο φως» στο ΔΝΤ τώρα από τον Τραμπ

Πρώτη ξεκάθαρη τοποθέτηση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Tο πράσινο φως για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα φαίνεται ότι έχει δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όπως προκύπτει από δήλωση ανώτερου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ. Η δήλωση, που μεταδόθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγινε υπό καθεστώς ανωνυμίας τη Μεγάλη Παρασκευή, ακριβώς μία εβδομάδα προτού ανοίξει η αυλαία της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, όπου το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει στο περιθώριο των εργασιών.

Σύμφωνα με το εν λόγω στέλεχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ανοιχτές» στην ιδέα συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. «Περιμένουμε οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματά της και θεωρούμε ότι το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει έναν υποστηρικτικό ρόλο. Θα εξετάσουμε κάθε ενδεχόμενη συμφωνία με ανοιχτό μυαλό» είπε ο προαναφερθείς αξιωματούχος.

Η Λαγκάρντ

Πρόκειται για την πρώτη ξεκάθαρη τοποθέτηση της κυβέρνησης Τραμπ υπέρ της πλήρους ανάμειξης του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με τη σύναψη νέου, τρίτου Μνημονίου μεταξύ της χώρας μας και του ΔΝΤ. Δύο ημέρες νωρίτερα η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναγνωρίσει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – πιστωτών, αλλά είχε υπογραμμίσει ότι απομένει ακόμη «άλλος μισός δρόμος να διανυθεί».

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε αποφύγει μέχρι πρότινος να δώσει σαφές στίγμα των προθέσεών της, ενώ στελέχη των Ρεπουμπλικάνων είχαν ταχθεί υπέρ της απεμπλοκής του Ταμείου από την Ευρώπη και είχαν επικρίνει τα δύο προηγούμενα Μνημόνια. Στον αντίποδα, η Γερμανία και άλλες «σκληροπυρηνικές» ευρωπαϊκές χώρες έχουν διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το τρίτο Μνημόνιο χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, γι’ αυτό και έχουν τον πρώτο λόγο στη λήψη αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση, η χρηματοδοτική συμβολή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 έως 5 δισ. ευρώ, μολονότι υπάρχουν αδιάθετα κεφάλαια ύψους 16 δισ. ευρώ από το δεύτερο Μνημόνιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα