Σε ποιους θα ξεσπάσει τώρα ο Ερντογάν

Πώς αντέδρασε η Ευρώπη, τι σκέφτονται Αθήνα – Λευκωσία
Σ. Καλεντερίδης και Γ. Χαρβαλιάς αναλύουν τα επόμενα βήματα του «σουλτάνου»
Το οριακό αποτέλεσμα (51,4%-48,6%) στο δημοψήφισμα (που καταγγέλλεται ως στημένο) έκοψε στα τρία την Τουρκία

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Μόνος στο Σαράι, σε κατάσταση… κρίσης

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Ερωτήματα χωρίς τέλος για το «πάρτι» στο ΥΠΕΞ

►Υποδοχή με (ψύχραιμες) ανησυχίες!

►Νέα στοιχεία «καίνε» την οικογένεια Στουρνάρα για τις μπίζνες στην Υγεία

►«Γαλάζια» βαρελότα για Αδωνι και κάλπες

►Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε «όχι» σε δάνειο

►«Πράσινο φως» στο ΔΝΤ τώρα από τον Τραμπ

►Ο παπα-Γιάννης του Αη Στράτη

►Εισαγγελέας στέλνει στο εδώλιο τον Μιχάλη Σάλλα

►Φιάσκο στην Ιονία οδό τέσσερις ημέρες έπειτα από τα εγκαίνια!

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος έως το 2029 και απειλές για νέα δημοψηφίσματα

Του
Σάββα Καλεντερίδη

Μπορεί να πέρασαν οι αλλαγές των 18 άρθρων του Συντάγματος, όμως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτέλεσε την πρώτη και μάλιστα καθοριστικής σημασίας ήττα για τον Ερντογάν από τότε που συμμετέχει σε εκλογικές διαδικασίες, δηλαδή από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν εξελέγη δήμαρχος Κωνσταντινούπολης.

Χάνοντας τους μεγαλύτερους δήμους της Τουρκίας, ανάμεσα στους οποίους η πρωτεύουσα Αγκυρα, η εμβληματική Κωνσταντινούπολη, η επίσης εμβληματική Σμύρνη, η Αττάλεια, η Μερσίνα, τα Αδανα, το Βαν και το Ντιγιαρμπακίρ, οιονεί πρωτεύουσα των Κούρδων, ο Ερντογάν κατόρθωσε να νεκραναστήσει τον χάρτη της Συνθήκης των Σεβρών!

Οσο και να έχουν αλλάξει οι συνθήκες, ο επανασχηματισμός του συγκεκριμένου χάρτη στη γεωγραφία της Ανατολίας έχει τη δική του σημασία, ειδικά υπό τις γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αλλά και κάτω από το πολιτικό περιβάλλον που δημιουργείται στη διχασμένη ή μάλλον τριχοτομημένη τουρκική κοινωνία.

Συντηρητικοί μουσουλμάνοι της κεντρικής Ανατολίας και του Πόντου, προοδευτικοί πολίτες των μεγαλουπόλεων της Τουρκίας, μαζί με κεμαλιστές και, τέλος, οι Κούρδοι, είναι οι τρεις βασικοί πόλοι που σχηματοποιήθηκαν και συγκροτήθηκαν μετά το δημοψήφισμα και θα παίξουν όλοι τους ρόλο τα επόμενα χρόνια στη διαμόρφωση της Τουρκίας.

Θα έχουμε χρόνο να δούμε και να αναλύσουμε τα παραπάνω. Προς το παρόν ας δούμε ποια θα είναι τα βήματα του Ερντογάν, μια και θεσμικά πλέον αυτός θα είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Η πλήρης εφαρμογή των προβλέψεων του νέου Συντάγματος θα ολοκληρωθεί το 2019 και θα ακολουθήσει δύο φάσεις. Υπάρχουν δύο θέματα που θα εφαρμοστούν αμέσως. Το πρώτο είναι να επιτραπεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι μέλος κόμματος. Αρα, το ταχύτερο δυνατόν να επιτραπεί στον Ερντογάν να υποβάλει αίτημα για να γίνει μέλος του ΑΚΡ. Θα ακολουθήσει έκτακτο συνέδριο, όπου θα ξαναγίνει ο Ερντογάν γενικός πρόεδρος του κόμματος.

Το δεύτερο θέμα που θα ρυθμιστεί αμέσως είναι το άρθρο του Συντάγματος που αφορά τη διοίκηση της Δικαιοσύνης. Το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu) θα αλλάξει. Θα απαλειφθεί το «Ανώτατο» και θα αλλάξουν η δομή και ο τρόπος εκλογής των μελών του.

Η διαφοροποίηση

Με το παρόν σύστημα τα μέλη του HSYK εκλέγονταν από δικαστές και εισαγγελείς. Με το νέο σύστημα που θα ισχύσει, από τα 13 μέλη του νέου Δικαστικού Συμβουλίου, τα τέσσερα θα τα τοποθετεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα άλλα επτά θα τα εκλέγει η Βουλή. Τα εναπομείναντα δύο θα είναι ο υπουργός και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Ομως, επειδή τα δύο αυτά άτομα θα τοποθετούνται στη θέση τους από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην ουσία ο πρόεδρος θα τοποθετεί τα 6 από 7 μέλη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
Επίσης, με την ισχύ του συγκεκριμένου άρθρου θα διαλυθεί και η στρατιωτική Δικαιοσύνη, που προστάτευε τους στρατιωτικούς και ελεγχόταν από τη στρατιωτική ηγεσία.

Τα σενάρια «επιτάχυνσης» λόγω της ανασφάλειας

Σε δεύτερη φάση, το 2019, θα εφαρμοστούν τα υπόλοιπα άρθρα με την ψήφιση των σχετικών νόμων. Μεταξύ άλλων προβλέπουν την κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού και τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα που στήριξαν το «Ναι», το ΑΚΡ και το ΜΗΡ, έχουν συμφωνήσει να τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές τον Νοέμβριο του 2019. Ομως, το κλίμα ανασφάλειας που δημιουργήθηκε από την απρόσμενα χαμηλή υποστήριξη του κόσμου στο εγχείρημα, το οποίο συγκέντρωσε μόλις το 51,36% του συνόλου των ψήφων, με όλα τα «εργαλεία» στα χέρια της κυβέρνησης και ανοιχτά αρκετά θέματα βίας και νοθείας, ίσως να οδηγήσει τους δύο συνεταίρους να επιταχύνουν την ψήφιση των νόμων και την εφαρμογή τους, πριν από το 2019, για να μην τους προλάβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αν επιλεγεί αυτός ο δρόμος, τότε θα ψηφιστούν οι νόμοι, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ο Ερντογάν θα παραιτηθεί από το αξίωμά του και θα γίνουν μαζί εκλογές και για πρόεδρο της Δημοκρατίας και για εκλογή βουλευτών.
Ετσι, θα περάσουμε στην εφαρμογή του νέου συστήματος.

Οι βασικές αλλαγές για το 2019 (;) 

  • Κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού.
  • Αύξηση των βουλευτών από 550 σε 600.
  • Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να εγκρίνει τους νόμους που θα ψηφίζει το Κοινοβούλιο, να συντάσσει τον προϋπολογισμό και να διορίζει τους υπουργούς.
  • Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να διορίζει όλους τους διοικητές οργανισμών και υπηρεσιών του κράτους και να παρεμβαίνει στο σύνολο της δομής του κράτους.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα