«Βόμβα» για Ερντογάν: Ζητούν ακύρωση του δημοψηφίσματος

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία, ενώ Ευρωπαίοι παρατηρητές μιλούν για πάνω από 2.500.000 ύποπτες ψήφους

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Ανοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στην Τουρκία μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του Ταγίπ Ερντογάν, που στιγματίστηκε από τις κατηγορίες για νοθεία, με το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) να καταθέτει επίσημο αίτημα ακύρωσής του στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τετζάν ανακοίνωσε χθες ότι το CHP κατέθεσε και επίσημα την αίτηση ακύρωσης στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, τονίζοντας πως ο αριθμός των παρατυπιών ήταν πρωτοφανής στην εκλογική ιστορία της Τουρκίας, καθώς καταμετρήθηκαν πολλά μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια ως έγκυρα. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούσαν από τη Δευτέρα την ακύρωση του δημοψηφίσματος, ενώ είχαν προειδοποιήσει ότι σκοπεύουν να προσφύγουν ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αγνοεί τις καταγγελίες περί νοθείας και ακολουθεί την τακτική που συνήθως προτιμά, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία εχθρών. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρωθυπουργός της χώρας, «βλέπει» στις καταγγελίες μια «μάταιη προσπάθεια αμφισβήτησης του αποτελέσματος», ενώ μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) «κούνησε το δάχτυλο» στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η θέληση του λαού εκφράστηκε στην κάλπη και η συζήτηση έληξε. Τόνισε, μάλιστα, ότι «τώρα όλοι θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα, και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Πολιτικές σκοπιμότητες» ανέγνωσε στις καταγγελίες και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, έκανε λόγο για «ισχυρό νομικό πλαίσιο» και «διαφανείς διαδικασίες».

Ατασθαλίες

Η αποστολή παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι συμμερίζεται την άποψη του Τσελίκ, καθώς, όπως δήλωσε ο Αλεφ Κόρου, Αυστριακός βουλευτής και μέλος της αποστολής, «οι εκλογικές ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα». «Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερες από 2.500.000 ψήφοι χειραγωγήθηκαν. Ο εκλογικός νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα γίνουν δεκτοί και φάκελοι χωρίς επίσημη σφραγίδα» εξήγησε. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η Ενωση Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας κατηγόρησε το Εκλογικό Συμβούλιο ότι παραβίασε τον νόμο με την εν λόγω απόφαση.

Για πολύ σοβαρές κατηγορίες, ικανές να διακόψουν τις ενταξιακές συνομιλίες της χώρας με την Ε.Ε., έκανε λόγο ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων, αναφερθείς στις ανησυχίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για το διαβλητό της διαδικασίας.
Σε μετριοπαθέστερο ύφος, η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να «διεξαγάγει διαφανή έρευνα» για τις καταγγελίες. «Δεδομένων της μικρής διαφοράς στο αποτέλεσμα και των εκτεταμένων συνεπειών της συνταγματικής αναθεώρησης, καλούμε τις τουρκικές Αρχές να εξετάσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα και να αναζητήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εθνική συναίνεση» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Προκλήσεις της Αγκυρας σε Κύπρο και Αιγαίο

Στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, η ηγεσία της γειτονικής χώρας συνεχίζει τις προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, την ώρα μάλιστα που οι συζητήσεις για το Κυπριακό βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Τα τελευταία 24ωρα, σε περιοχή περίπου 80 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Πάφου, επανεμφανίστηκε το πλοίο «Βarbaros» προκειμένου να βυθίσει υποβρύχια συσκευή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε «πρόκληση» τη συγκεκριμένη κίνηση των Τούρκων, σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειές της. «Δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο παιχνίδι αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Οι νέες προκλήσεις των Τούρκων φαίνεται ότι δεν είναι άσχετες με τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, με δύο νέες παράτυπες ειδοποιήσεις προς ναυλωμένους (NAVTEX), έχει δεσμεύσει θαλάσσια ζώνη έκτασης περίπου 20.000 τετρ. χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι, από την Κυριακή του Πάσχα έως τις 26 Απριλίου, με ΝΟΤΑΜ έχει δεσμεύσει μεγάλες περιοχές βόρεια και βορειοδυτικά της Κύπρου, από τον Απόστολο Αντρέα μέχρι το Καστελόριζο, για αεροναυτικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στο μεταξύ, σε νέες παραβιάσεις προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη στο βορειοανατολικό και το κεντρικό Αιγαίο. Δύο σχηματισμοί, αποτελούμενοι συνολικά από έξι F-16, δύο εκ των οποίων οπλισμένα, προέβησαν σε τρεις παραβιάσεις του FIR Αθηνών και σε 10 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Φ. Πανταζής

Και συντριβή ελικοπτέρου με 12 νεκρούς και πολλά «γιατί»

Δώδεκα νεκροί, ανάμεσα στους οποίους αστυνομικοί και δικαστικοί, είναι ο τραγικός απολογισμός της συντριβής του ελικοπτέρου της τουρκικής αστυνομίας που κατέπεσε στην επαρχία Τουντσελί χτες το πρωί, μεταφέροντας σύσσωμη την εκλογική επιτροπή της επαρχίας. Το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 11.30 και μόλις δέκα λεπτά αργότερα έχασε την επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου, ενώ εξαφανίστηκε και από τα ραντάρ.

Συνετρίβη σε ορεινή περιοχή και την ανακοίνωση για την τύχη των επιβαινόντων έκανε λίγες ώρες αργότερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Την ίδια στιγμή, σοβαρά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις, μετά τις αναφορές από μερίδα των μέσων ενημέρωσης πως το δυστύχημα συνδέεται με το γεγονός πως οι επιβαίνοντες ήταν στο σύνολό τους μέλη της εκλογικής επιτροπής της επαρχίας Τουντσελί, που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής με ποσοστό 80,4%.

Στο ελικόπτερο τύπου Sikorsky S-70 Black Hawk επέβαιναν επτά αστυνομικοί, ένας δικαστής, ένας λοχίας και τρία μέλη πληρώματος. Ο κυβερνήτης της επαρχίας ανακοίνωσε πως η πτώση οφείλεται στην ομίχλη που επικρατούσε στην περιοχή.

«Τραγωδία για την Τουρκία» με «αμφισβητούμενη λαϊκή εντολή»

Τα πυρά του διεθνούς Τύπου συγκέντρωσε το τουρκικό δημοψήφισμα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των μέσων να προβλέπει «μαύρες μέρες» για την Τουρκία.

Ο βελγικός Τύπος εκτιμά ότι η χώρα οδεύει προς ένα απολυταρχικό καθεστώς, ενώ ο «Guardian» ανέφερε ότι η στροφή προς την απολυταρχία έχει πλέον ολοκληρωθεί. Η ισπανική «El Pais» έκανε λόγο για «ελάχιστο θρίαμβο Ερντογάν», η ιταλική «Repubblica» έγραψε ότι «ο Ερντογάν κέρδισε παρά τρίχα», οι «New York Times» «έβλεπαν» μια «οριακή νίκη», ενώ η γερμανική «Die Welt» αναφέρθηκε σε «νίκη που ισοδυναμεί με ήττα».

Ο ανταποκριτής του «Guardian» στην Τουρκία Μάρτιν Τσούλοφ υπενθύμισε τη δήλωση του Ερντογάν το 1996 ότι «η δημοκρατία δεν είναι ένας στόχος αλλά ένα εργαλείο», προσθέτοντας ότι η μετάβαση της χώρας από μια ασθενική δημοκρατία σε μια δεσποτεία είναι «δώρο» για τον πρόεδρο, αν και παραμένει το ερώτημα κατά πόσον η αυταρχική διακυβέρνησή του έχει πραγματικά τη λαϊκή εντολή, λόγω της ελάχιστης διαφοράς.

«Εκλεισε ο δρόμος»

Οι «Financial Times» αποφάνθηκαν χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «τραγωδία για τη χώρα» και υποστήριξαν ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς τη Δύση έκλεισε οριστικά, καθώς το νέο Σύνταγμα θα μετατρέψει τον Toύρκο πρόεδρο σε σύγχρονο «σουλτάνο», δίνοντάς του τη μεγάλη ευκαιρία να ολοκληρώσει την καθυπόταξη των τουρκικών θεσμών.
Τα δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου αντανακλούν ανησυχία για τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος τόσο στις ευρωτουρκικές σχέσεις όσο και στο εσωτερικό του Βελγίου, όπου έχει τεθεί θέμα απαγόρευσης της διπλής υπηκοότητας για τους τουρκικής καταγωγής Βέλγους πολίτες. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανέδειξαν σαρωτικά ποσοστά υπέρ του «ναι» αποδεικνύει, κατά τους αναλυτές, την αποτυχία της πολιτικής ενσωμάτωσης των Τούρκων στη βελγική κοινωνία.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα