Μέσω κάλπης αναζητεί ψήφο εμπιστοσύνης (τώρα) η Μέι

Ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά (με διάγγελμα) πρόωρη  προσφυγή σε εκλογές στις 8 Ιουνίου, χωρίς να αλλάξει το πλάνο του Brexit

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μια βόλτα στην ουαλική εξοχή ήταν τελικά αρκετή για την Τερέζα Μέι. Οχι μόνο για να αποσυμπιεστεί -μακριά από τις υποχρεώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ-, αλλά και για να λάβει τη μεγάλη απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου! Μία απόφαση που προκάλεσε, πάντως, πολιτικό σεισμό στη Βρετανία αλλά και σοκ στην Ευρώπη, που διά στόματος Ντόναλντ Τουσκ μιλούσε για εξελίξεις οι οποίες θυμίζουν «ταινία του Χίτσκοκ»!

«Πριν από το Πάσχα πέρασα λίγες ημέρες κάνοντας πεζοπορία στην Ουαλία μαζί με τον σύζυγό μου, σκέφτηκα γι’ αυτό πολύ και ενδελεχώς, και κατέληξα στην απόφαση ότι για να παράσχω τη σταθερότητα και τη σιγουριά για το μέλλον αυτός ήταν ο τρόπος να το κάνω, να κάνω πρόωρες εκλογές» αποκάλυπτε η ίδια μιλώντας την Τρίτη στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν, και η Βρετανίδα πρωθυπουργός με γνώμονα την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του Λονδίνου στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την υλοποίηση του Brexit επέλεξε ουσιαστικά να ζητήσει διά της κάλπης ψήφο εμπιστοσύνης από τον ίδιο τον βρετανικό λαό. «Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit» τόνισε χθες, στη διάρκεια της ανακοίνωσης που έκανε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία. 

Με τη Βρετανία να μπαίνει και αυτή -μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία- στη λίστα των χωρών στις οποίες φέτος διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, ήδη τα σενάρια για την επόμενη μέρα στη γηραιά ήπειρο φουντώνουν! 
Αλλωστε, πολλοί εκτιμούν ότι το τέλος του 2017 ίσως να αφήσει πίσω του μια Ευρώπη με διαταραγμένους τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, με αποτέλεσμα η συζήτηση για το Brexit να διεξαχθεί κάτω από άλλες συνθήκες. 

Πάντως, χθες πολλοί Βρετανοί ψηφοφόροι μέσω των social media έσπευδαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή της Μέι να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας «κουρασμένοι» από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις! Ισως -και- για τον λόγο αυτό η Βρετανίδα πρωθυπουργός πηγαίνει σε εκλογές-εξπρές με σύντομη προεκλογική περίοδο, συνεκτιμώντας βέβαια και το ότι οι πιο… πεσιμιστικές δημοσκοπήσεις τής δίνουν προβάδισμα τουλάχιστον 18 ποσοστιαίων μονάδων από τον βασικό αντίπαλό της, το Εργατικό Κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Θετική αντίδραση από Κόρμπιν και Φιλελεύθερους Δημοκράτες

Για να προκηρυχθούν -και τυπικά- πρόωρες εκλογές στη Βρετανία θα πρέπει στη σημερινή ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο να στηρίξουν την πρόταση της Τερέζα Μέι τα δύο τρίτα των βουλευτών. 
Κάτι που θεωρείται αναμενόμενο, πάντως, καθώς ήδη από χθες, εκτός από τους Συντηρητικούς, τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έσπευσαν να ταχθούν υπέρ της πρωθυπουργικής πρότασης.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι Εργατικοί έχουν χαράξει πολιτικές που παρέχουν μια σαφή και αξιόπιστη επιλογή για τη χώρα. Ανυπομονούμε να δείξουμε πως οι Εργατικοί θα προασπιστούν τον βρετανικό λαό» τόνισε χθες ο Τζέρεμι Κόρμπιν. 

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τιμ Φάρον χαρακτήριζε τις εκλογές ευκαιρία για τους ψηφοφόρους «για να αλλάξουν την πορεία της χώρας», ώστε «να αποτρέψουν την καταστροφή από ένα σκληρό Brexit».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος έκανε λόγο για «αιφνιδιαστικές εξελίξεις», δήλωσε πως τα σχέδια των «27» για την υλοποίηση του Brexit δεν αλλάζουν, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε την ελπίδα οι εκλογές να οδηγήσουν «σε μεγαλύτερη σαφήνεια και προβλεψιμότητα» στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.

 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα