Στο Διάστημα δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι

Δύο μικροδορυφόροι ελληνικής κατασκευής εκτοξεύθηκαν χθες με επιτυχία από το Διαστημικό Κέντρο «Κένεντι», στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, στις ΗΠΑ.

Οι δύο μικροδορυφόροι «UPSat» και «DUTHSat» εκτοξεύθηκαν μαζί με άλλους 26 παρεμφερείς στις 18.12 ώρα Ελλάδας. Τους μικροδορυφόρους μετέφερε ο πύραυλος «Atlas V», ο οποίος είχε προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι 28 μικροδορυφόροι «CubeSats» -όπως είναι η κοινή ονομασία τους- αποτελούν μέρος του φορτίου που στέλνεται στον διαστημικό σταθμό από την ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρία Orbital ATK, στο πλαίσιο της αποστολής του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus.

Το μη επανδρωμένο σκάφος Cygnus μεταφέρει περίπου 3,5 τόνους προμήθειες και επιστημονικό φορτίο. Ανάμεσα στο φορτίο βρίσκονται και οι μικροδορυφόροι, οι οποίοι μόλις φτάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα εκτοξευθούν ο ένας μετά τον άλλον στο Διάστημα, προκειμένου να αρχίσουν το επιστημονικό έργο τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι 28 «CubeSats» θα συνεργαστούν με άλλους οκτώ που θα φτάσουν στον διαστημικό σταθμό με τον ινδικό πύραυλο «PSLV».

Οι συνολικά 36 μικροδορυφόροι θα εξαπλωθούν σε διάφορα σημεία δύο διαφορετικών τροχιών και, ύστερα από περίπου έναν μήνα, θα δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο μελέτης της θερμόσφαιρας πάνω από τη Γη.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μικροδορυφόρος «UPSat» δημιουργήθηκε από ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και του ιδρύματος Libre Space Foundation, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «QB50». Το «αδελφάκι» του «UPSat», ο «DUTHSat», κατασκευάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Θεόδωρο Σαρρή.

Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα