Κουμουνδούρου, Συμπληγάδες, Ιθάκη

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το χωριό, φάε ένα σουβλάκι καλαμάκι και για τη χώνεψη πιες κι ένα νεράκι

O Αλέξης Τσίπρας είναι πλασμένος για το Χόλιγουντ – όπως ήταν και ο ομότεχνός του στη χρυσή βιομηχανία της γκάφας Τζέφρυ Παπανδρέου. Ας μην ξεχνάμε ότι δείχνει να το παλεύει να μπει σε αυτόν τον χώρο, να κάνει καριέρα στο εξωτερικό. Και 17 ώρες δοκιμαστικά γυρίσματα έχει κάνει με τη Μέρκελ στην υπερκωμωδία «Κωλοτούμπα: Από την Επανάσταση στη Διαπραγμάτευση» και έχει συμπληρώσει ώρα και βάλε απέναντι στον Μπιλ Κλίντον μιλώντας αγγλικά τύπου Γιάννη Γκιωνάκη (όταν υποδυόταν τον ψευτοκαουμπόη) και αποσπώντας το αβίαστο γέλιο του πολυπληθούς ακροατηρίου.

Το Χόλιγουντ, λοιπόν, είναι η αυτοκρατορία του συγκρητισμού. Οι δημιουργοί που τροφοδοτούν τις μεγάλες οθόνες με όνειρα και παραμύθια παρασκευάζουν τις ιστορίες τους αναδεύοντας στις κινηματογραφικές μαρμίτες όλα τα υλικά που μπορεί να φανταστεί κάποιος. Το όλον θέαμα θυμίζει τις γριές μάγισσες που φτιάχνουν φίλτρα με πόδια βατράχου, μάτια αλκοολικού ρινόκερου, πόδια ανορεξικής ταραντούλας και κλαδιά καρυδιάς που ξεράθηκε όταν χτυπήθηκε από κεραυνό στη χάση του φεγγαριού ώρα τρίτη πρωινή (Γκρίνουιτς).

Οι σκηνοθέτες κι οι σεναριογράφοι σού βάζουν σε μια ιστορία αρχαίους Ελληνες θεούς, τη Ζήνα, τον Ηρακλή, Ινκα, Παπούα Νέας Γουινέας και Ισλανδούς νεκρομάντεις που χορεύουν ρέγκε στο Στόουνχετζ, την ίδια στιγμή που επικαλούνται τη Φρέγια, τον Οντιν, τον Κάπτεν Αμέρικα και τον Ελβις Πρίσλεϊ. Από ιστορικής απόψεως αυτό δεν στέκει και αποτελεί μια απεχθή μπλαμούτσα, που δύναται να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στο καλλιτεχνικό αισθητήριο του κοινού. Ωστόσο, πουλάει! Πάνε αβέρτα κουβέρτα οι αμερικανόπληκτοι καταναλωτές ποπ κορν και χαζεύουν με τις ώρες την κάθε μπλαμούτσα που ξεφουρνίζεται από τις εταιρίες παραγωγής με τα ευφάνταστα ονόματα.

Η πρωθυπουργάρα μας ακολουθώντας τα αμερικανικά πρότυπα μπέρδεψε την Οδύσσεια με τα Αργοναυτικά. Είπε: «Ας διδαχθούμε από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες, και να ξεπεράσουμε και τις τελευταίες Συμπληγάδες».
Ισως στις τόσες σκοτούρες του να ξέχασε η διάνοιά μας ότι τις Συμπληγάδες Πέτρες τις πέρασαν οι Αργοναύτες με αρχηγό τον Ιάσονα, όχι ο Οδυσσεύς. Χαλάλι του!

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα