Ο Ταγίπ Ερντογάν εχει μεγάλα... ζόρια

Χάνει σε πολιτική δύναμη και κινδυνεύει να μην εκλεγεί το 2019

Ενα πολύ σημαντικό άρθρο εντοπίσαμε στην εφημερίδα «Σοζτζιού», που αφορά την κατάσταση που επικρατούσε το βράδυ του δημοψηφίσματος στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και στον κύκλο του Ερντογάν, στο «σαράι». Επειδή το άρθρο τα λέει όλα, κρίνουμε φρόνιμο να μη σχολιάσουμε εμείς και να αφήσουμε τους αναγνώστες να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Ακολουθεί το άρθρο του δημοσιογράφου Τζαν Ατακλί που δημοσιεύθηκε με τίτλο: Πανικός στο «σαράι» το βράδυ του δημοψηφίσματος: «Χάνουμε τις εκλογές».
«Ο δημοσιογράφος εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη «Χουριέτ» έγραψε ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος υπήρχε πολύ βαρύ κλίμα στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΡ. Με βάση το άρθρο, τα ανώτατα στελέχη του κόμματος, που δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένα με τα αποτελέσματα, τα εμψύχωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, λέγοντάς τους: «Μην κάνετε έτσι, σύντροφοι, εμείς κερδίσαμε».

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο, μου τηλεφώνησε μια «πηγή» μου από την Αγκυρα, η οποία πάντα μου δίνει σωστές πληροφορίες.
Ενώ μιλούσαμε για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ήλθε η συζήτηση στο συγκεκριμένο άρθρο. Η πηγή μου είπε γι’ αυτό: «Ο αρθρογράφος της “Χουριέτ” έγραψε γι’ αυτά που συνέβησαν εκείνο το βράδυ στους κύκλους του κόμματος και της κυβέρνησης, αλλά, αν και γνώριζε, δεν έγραψε τι έγινε στο “σαράι”, ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις».

Ρώτησα την πηγή μου τι έγινε και μου είπε: «Θα είδες τη φωτογραφία του Ερντογάν λίγο προτού βγει να μιλήσει στους δημοσιογράφους».
Θα θυμάστε ότι σ’ εκείνη τη φωτογραφία το πρόσωπο του Ερντογάν ήταν κατάμαυρο, δεν γελούσε καθόλου και στο βλέμμα του υπήρχε μια περίεργη ανησυχία. Το ίδιο ήταν και τα πρόσωπα του γαμπρού του, υπουργού Ενέργειας Αλμπαϊράκ, του εκπροσώπου του Ιμπραχήμ Καλίν και του συμβούλου του Γιγίτ Μπουλούτ.

Η πηγή μου, που βρίσκεται κοντά στο ΑΚΡ, άρχισε να μου περιγράφει: «Οταν άνοιξαν οι κάλπες, ο Ερντογάν και οι γύρω του ήταν πολύ εύθυμοι. Πίστευαν ότι θα νικήσουν, και μάλιστα με διαφορά. Ομως, όταν άρχισαν να έρχονται τα πρώτα αποτελέσματα, τα πρόσωπά τους σκοτείνιασαν, γιατί πήγαινε μπροστά το “Οχι”. Τότε άρχισαν να τηλεφωνούν δεξιά και αριστερά».
«Τι τηλέφωνα ήταν αυτά;» τον ρώτησα.
«Δεν μπορώ να σου πω με βεβαιότητα, όταν όμως είδα τις ανακοινώσεις της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, άρχισα να υποπτεύομαι. Επειτα από μισή ώρα κατάλαβαν ότι, αν βγει το “Ναι”, αυτό θα είναι με πολύ μικρή διαφορά. Σε κάποια στιγμή σε έναν από τους συμβούλους του Ερντογάν ξέφυγε και είπε: “Αν είναι έτσι, τις χάνουμε τις εκλογές”. Ο Ερντογάν εκνευρίστηκε και κοίταζε θυμωμένος γύρω του. Τότε όλοι έψαχναν τρόπο να εξαφανιστούν από το γραφείο, για να μην πέσει η μπόρα πάνω τους. Ο πανικός τους ήταν φυσιολογικός
Γιατί ακόμα και όταν οριστικοποιήθηκε το αποτέλεσμα, άρχισαν να σκέφτονται ότι, από τη στιγμή που χρησιμοποίησαν όλες τις δυνατότητες και τους μηχανισμούς του κράτους, κάνοντας μάλιστα και τόσες ενέργειες για την αλλοίωση του αποτελέσματος, και πέτυχαν ένα τέτοιο αποτέλεσμα, πώς ήταν δυνατόν να περιμένουν να κερδίσουν τις εκλογές του 2019, από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η φθορά, που ενδεχομένως θα συνεχιστεί; Εβλεπαν να έρχεται μια βαριά ήττα».

Τότε ρώτησα την πηγή μου: «Τι πιστεύετε ότι θα συμβεί αυτά τα δύο χρόνια;» Συνέχισε λέγοντας: «Ακου, ο Ερντογάν ξόδεψε όλες του τις δυνάμεις σ’ αυτό το δημοψήφισμα. Εδωσε πολλές υποσχέσεις.
Ενα μέρος του κόσμου πιστεύει ότι, αν ο Ερντογάν γίνει πρόεδρος, θα τελειώσει η τρομοκρατία, η οικονομία θα βελτιωθεί, η ανεργία θα μειωθεί, θα κερδίσουμε μεγάλες νίκες στο Ιράκ και στη Συρία, η Τουρκία θα γίνει ηγέτιδα δύναμη του κόσμου και θα κάνει ό,τι θέλει τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Ομως αυτά τα δύο χρόνια θα αποδειχτεί ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί τίποτα από τα παραπάνω».
«Και τι πιστεύετε ότι θα γίνει;» τον ρώτησα.

Συνεχίζοντας, είπε: «Αυτά τα δύο χρόνια ο Ερντογάν θα χάνει πολιτική δύναμη, γιατί δεν μπορεί να πετύχει τίποτα από αυτά που υποσχέθηκε και φοβάται ότι το 2019 μπορεί να χάσει τις εκλογές και να εκλεγεί κάποιος άλλος. Εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος του ΜΗΡ, όμως φαίνεται ότι το κόμμα αυτό δεν έφερε πολλές ψήφους στο στρατόπεδο του “Ναι”.
Αρα, όσες παραχωρήσεις και να κάνει στο ΜΗΡ, δεν είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει τις εκλογές του 2019. Τότε θα αναζητήσει αλλού στήριξη. Ποιοι του μένουν; Οι Κούρδοι. Ομως ο δρόμος αυτός είναι ανοιχτός αλλά επικίνδυνος. Οταν τους αποκαλείς όλους τρομοκράτες, τότε με ποιο κομμάτι των Κούρδων θα ζητήσεις να συνάψεις συμμαχία;»

Σάββας Καλεντερίδης