Κυριάκος: Μαζί με τη ΔΕΗ θα καταρρεύσει και η χώρα

Σε εκδήλωση της Ν.Δ. έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ανέπτυξε τις προτάσεις του για την ενέργεια

Από τον
Σπύρο Γκουτζάνη

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη ΔΕΗ έκρουσε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ειδική εκδήλωση του κόμματος για την ενεργειακή πολιτική, σημειώνοντας ότι το θέμα επείγει γιατί η κατάρρευση της ΔΕΗ θα έχει συνέπεια την κατάρρευση της χώρας. Στην πρότασή του προέταξε την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση τμημάτων της ΔΕΗ και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα ενδυναμώσει την επιχείρηση, παράλληλα με την επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και της είσπραξης των οφειλομένων.

Στην πρόταση της Ν.Δ., την οποία ανέλυσαν στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης και οι αρμόδιοι τομεάρχες Κώστας Σκρέκας και Κώστας Κατσαφάδος, περιλαμβάνονται η πώληση ή παραχώρηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, η πώληση του ΔΕΣΦΑ και η αναδιοργάνωση της ΔΕΠΑ.

«Τεράστια ζημιά»

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ενεργειακής πολιτικής και υποστήριξε: «Η χώρα δεν έχει κατεύθυνση για τα θέματα ενέργειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τον μηδενισμό ως αντιπολίτευση και έχει μηδενική πολιτική ως κυβέρνηση. Απειλεί να κάνει τεράστια ζημιά. Η ΔΕΗ είναι σε αδιέξοδο». Εξηγώντας την κακοδαιμονία της ΔΕΗ ανέφερε: «Δυστυχώς έχουν γίνει μεγάλα λάθη και έχουν χαθεί σημαντικές ευκαιρίες. Η ΔΕΗ δεν εκσυγχρονίστηκε όταν και όπως έπρεπε, η αγορά ενέργειας δεν απελευθερώθηκε με τον σωστό τρόπο, ενώ το κόστος της ενέργειας έγινε εξαιρετικά βαρύ, ειδικά για τις επιχειρήσεις».

Ακολούθως ανέπτυξε τους τέσσερις άξονες της πρότασής του: Διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, μείωση του κόστους της ενέργειας, προστασία του περιβάλλοντος και προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι θα ιδιωτικοποιήσει το 66% του ΑΔΜΗΕ ώστε να βρεθούν τα χρήματα που χρειάζεται η ΔΕΗ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της, ενώ ο ιδιωτικοποιημένος ΑΔΜΗΕ θα δρομολογήσει δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης.

«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ αλλά συμφώνησε να μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά στο 50% χωρίς αντάλλαγμα. Συμφώνησε να χαρίσει το πελατολόγιο της μικρής ΔΕΗ. Τώρα ψάχνει τι θα πουλήσει, γιατί αλλιώς η ΔΕΗ θα καταρρεύσει» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.