ΩΡΑΙΟ ΗΘΙΚΟ!

Οι «γαλάζιες» επιλογές και το μήνυμα στα στελέχη

Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ορίσει τον Αδωνι Γεωργιάδη αντιπρόεδρο της Ν.Δ., είναι υποχρεωμένος να τον στηρίξει στην επίθεση που θα δεχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του στον χώρο της Υγείας κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής. Οπως του είπε και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, υπάρχουν μερικές αποφάσεις από τις οποίες, αν τις λάβεις, δεν μπορείς να αποδράσεις.

Οταν βάλλεται αντιπρόεδρος κόμματος, η ηγεσία είναι υποχρεωμένη να τον στηρίξει. Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η απόφαση Μητσοτάκη για την αναπληρώτρια τομεάρχη Υγείας Κατερίνα Παπακώστα είναι ερμηνεύσιμη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν σηκώνει και συζήτηση. Σηκώνει. Και το ζήτημα δεν αφορά την Παπακώστα, αλλά μια συγκεκριμένη καινοφανή μέθοδο, η οποία δεν είναι και ιδιαιτέρως φιλελεύθερη: Οποιος τομεάρχης εκφράσει ελευθέρως άποψη για πολιτικό ζήτημα, αυτομάτως υφίσταται το πειθαρχικό μέτρο της καρατόμησης από το αξίωμά του.

Η αρχή έγινε με τον Κασαπίδη, συνεχίζεται τώρα με την Παπακώστα, αύριο ποιος; Το ωραίο, μάλιστα, είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμφωνεί κατ’ ουσίαν με τη βουλευτή του, απλώς δεν έχει το περιθώριο να το πει. Αν δεν συμφωνούσε, δεν θα μιλούσε το πρωί στη συζήτηση για την εξεταστική ούτε θα άφηνε τον Γεωργιάδη το απόγευμα να μάχεται μόνος του τον Πολάκη μαζί με πέντε βουλευτές της Ν.Δ.

Αν δεν συμφωνούσε ο κύριος Μητσοτάκης, δεν θα ζητούσε αρχικώς από τον Αδωνι να μετάσχει στην εξεταστική για να βγάλει μόνος του τα κάστανα από τη φωτιά. Συμφωνούσε, λοιπόν. Απλώς η Παπακώστα παραβίασε τον άγραφο κανόνα και μίλησε δημοσίως, μη τυχόν και χρειαστεί να «απολογηθεί» αύριο. Εν πάση δε περιπτώσει, δεν είναι δυνατόν να διασύρονται τομεάρχες του κόμματος με το μέτρο της καρατόμησης, αλλά όταν κομματικός αξιωματούχος καταγγέλλεται για πλαστογραφία σε εκλογική διαδικασία συνδικαλιστικού οργάνου όχι απλώς να μη διαγράφεται, αλλά να αναβαθμίζεται σε γραμματεία του κόμματος. Ο αρχηγός, αν θέλει να μοιράζει ποινές, πρέπει να είναι δίκαιος.

Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον: Μεταξύ Παπακώστα, η οποία είναι μέλος του κόμματος από τη δεκαετία του 1980, και Γεωργιάδη, ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε Αδωνι, ο οποίος έγινε μέλος του κόμματος μόλις το 2012. Μεταξύ Παπακώστα και Φωτήλα, ο κύριος Μητσοτάκης επέλεξε Φωτήλα, ο οποίος είναι μέλος του κόμματος λίγες εβδομάδες.

Τι πολιτικό συμπέρασμα πρέπει να βγάλουν μετά ταύτα τα στελέχη του κόμματος που θα κληθούν να πέσουν στη φωτιά αύριο για τη Ν.Δ.; Αν είσαι παλαιό μέλος του κόμματος, μην περιμένεις αξιοποίηση. Με ωραίο ηθικό θα πάτε στη μάχη…

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα