Η τέχνη έχει τα δικά της ντοκουμέντα

2+1 αφιερώματα: Στον δημιουργό Σάι Τουόμπλι (Κυκλαδικής), στην αρ νουβό (Μπενάκη) και στον αρχιτέκτονα Ρ. Πιάνο (Κέντρο Πολιτισμού) 

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Μπορεί οι περισσότεροι να μιλούν στην Αθήνα (και όχι απαραιτήτως με εγκωμιαστικά σχόλια) για τη διεθνή έκθεση «Documenta», η οποία φιλοξενείται σε διάφορα σημεία της πόλης με δράσεις και εκδηλώσεις, όμως τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα της πρωτεύουσας φιλοξενούν μια σειρά από εκθέσεις που αξίζουν την προσοχή μας.

• Αναντίρρητα μια από αυτές είναι και η έκθεση του Σάι Τουόμπλι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στις 25 Μαΐου. Ο πλήρης τίτλος της παρουσίασης είναι «Θεϊκοί διάλογοι. Ο Σάι Τουόμπλι και η ελληνική αρχαιότητα» και σε αυτήν το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει για πρώτη φορά τα σύγχρονα έργα του Αμερικανού δημιουργού, τοποθετημένα δίπλα σε μοναδικά αριστουργήματα της αρχαιότητας. Μάλιστα, για τις ανάγκες της έκθεσης γλυπτά και διάφορα ακόμη έργα από ελληνικά μουσεία (όπως του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας) θα... φιγουράρουν δίπλα σε εννέα έργα σύγχρονης τέχνης του Αμερικανού φιλέλληνα ζωγράφου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2011. Η είδηση σε αυτή τη φιλόδοξη παρουσίαση είναι ότι στην Αθήνα θα έρθει για πρώτη φορά και το περίφημο αγγείο Francois (κρατήρας του Κλειτία), που φιλοξενείται στο αρχαιολογικό μουσείο της Φλωρεντίας. Αυτό είναι και το πρώτο ταξίδι εκτός Ιταλίας που θα κάνει το μοναδικό έργο. Ως τις 3 Σεπτεμβρίου.

• Στις 27 Απριλίου εγκαινιάζεται η αρχιτεκτονική έκθεση με τίτλο «Piece by piece», η οποία θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» και περιλαμβάνει αναπαραστάσεις αρχιτεκτονικών έργων του Ρέντζο Πιάνο κατά την τριαντάχρονη πορεία του. Αποτελείται από 18 μονογραφίες-εγκαταστάσεις, οι οποίες εξιστορούν όλη τη διαδικασία σχεδιασμού των κτιρίων (όπως μουσεία, βιβλιοθήκες αλλά και αεροδρόμια), όλα δημιουργίες του κορυφαίου Ιταλού αρχιτέκτονα. Σε περίοπτη θέση υπάρχουν και οι μακέτες από το Κέντρο Πολιτισμού, το οποίο, ως γνωστόν, αποτελεί δικό του δημιούργημα. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 23 Ιουλίου.

• Ως τις 21 Μαΐου θα παρουσιάζεται στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη το αφιέρωμα στο κίνημα της art nouveau. Υφάσματα, έπιπλα, κοσμήματα, οικιακά σκεύη, χαρακτικά, γλυπτά -όλα αντιπροσωπευτικά έργα του καλλιτεχνικού κινήματος- εκτίθενται στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων του πολιτιστικού ιδρύματος. Τα έργα προέρχονται από τη μόνιμη συλλογή του Κρατικού Μουσείου της Βάδης, στην Καρλσρούη.

• Εως τα μέσα Ιουνίου θα κρατήσει η έκθεση του Βρετανού καλλιτέχνη Μάικλ Λάντι στη Διπλάρειο Σχολή (διοργάνωση του οργανισμού ΝΕΟΝ), μια παρουσίαση η οποία έχει «στηθεί» με υλικό έργων που του έχουν στείλει οι ίδιοι οι Αθηναίοι.

• Τέλος, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συνεχίζεται για αρκετούς ακόμη μήνες η ιδιαίτερα επιτυχημένη περιοδική έκθεση «Οδύσσειες», η οποία μέσα από 184 έργα παρουσιάζει την αέναη αναζήτηση του ανθρώπου για επιβίωση και δημιουργία.

Συγχωνεύθηκαν τρία μουσεία σε έναν νέο φορέα

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και το Μουσείο Φωτογραφίας... έσονται εις οργανισμόν έναν! Εγινε χθες, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, παρουσία και της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συνένωση των τριών παραπάνω ιδρυμάτων σε έναν ενιαίο πολιτιστικό φορέα.

Μιλάμε για τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus), έναν οργανισμό ο οποίος είναι στα «σκαριά» από το 2010. Το νέο σχήμα λειτουργίας των μουσείων, όπως τονίζουν και οι εμπλεκόμενοι, αποτρέπει τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων και προωθεί την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών. Μάλιστα, όπως σπεύδουν να διευκρινίσουν, δεν αποτελεί συγχώνευση, αλλά συνένωση. Οπως έχει γίνει γνωστό, διοικητικά το νέο σχήμα θα λειτουργεί με εννεαμελές Δ.Σ., ως το ανώτατο όργανο διοίκησης.

Ο νέος μουσειακός οργανισμός θα διεξαγάγει έναν διεθνή διαγωνισμό, από όπου θα προκύψει ο νέος γενικός διευθυντής, ένα πρόσωπο που όμως δεν θα έχει καλλιτεχνικές αρμοδιότητες. Το νομοσχέδιο για τη συνένωση θα κατατεθεί λίαν συντόμως στη Βουλή, ενώ ανάμεσα στους θησαυρούς των μουσείων συγκαταλέγεται και η περίφημη Συλλογή «Κωστάκη», η οποία περιλαμβάνει 1.275 έργα τέχνης.