Ρήγμα Σόιμπλε – Λαγκάρντ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε, ότι θεωρεί πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο σύντομα. Ερωτηθείς εάν αυτό μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, ο Σόιμπλε απάντησε «ναι, αυτό νομίζω».

Μιλώντας στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού και άρα μόνον υπό ευρωπαϊκή αιγίδα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, δήλωσε: “Αισιοδοξώ για συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα… Είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από του ΔΝΤ. Η Ελλάδα έχει καλές προοπτικές να ανακάμψει”.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρόσθεσε, ότι δεν θεωρεί ρεαλιστικό να γίνουν περαιτέρω βήματα προς την ολοκλήρωση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το σημείο, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την αποχώρησή της, ενώ υπογράμμισε πως τα εναπομείναντα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να σχηματίσουν «συμμαχίες των προθύμων».

«Με δοσμένη την τωρινή κατάσταση, δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω βήματα προς την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προς το παρόν», είπε ο Σόιμπλε.

«Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε επείγοντα ερωτήματα κατά τρόπο εμφανώς ευρωπαϊκό, και χρειάζεται να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε οξεία προβλήματα», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε ευέλικτες ταχύτητες, πολλές ομάδες κρατών, “συμμαχίες των προθύμων”, όπως κι αν θέλετε να το πείτε στη συγκεκριμένη κατάσταση», συμπλήρωσε.

Γερμανικές κυβερνητικές πηγές έχουν προαναγγείλει ότι ο Σόιμπλε και η αντιπροσωπεία του θα επιμείνουν στο πόση σημασία έχουν η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο στις συνομιλίες της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ουάσινγκτον εντός της εβδομάδας, αλλά και στη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της αντοχής έναντι μελλοντικών σοκ.

Αντιπροσωπείες των χωρών της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων και των πιο αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη θα συναντηθούν στο περιθώριο της διετούς συνόδου του ΔΝΤ και της ΠΤ στην Ουάσινγκτον από την Πέμπτη ως την Κυριακή.

Κατά τον Σόιμπλε, οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει πολλά για να στηρίξουν τις οικονομίες διεθνώς. «Δεν έχουμε έλλειψη χρέους στον κόσμο, ούτε έλλειψη ρευστότητας (σ.σ. που έχει δημιουργηθεί με παρεμβάσεις) των κεντρικών τραπεζών», όπως σημείωσε.

«Υπάρχει, όμως, έλλειψη παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας σε ορισμένες χώρες διότι δεν έχουν εφαρμοστεί οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος.

news247.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα