Δίωξη για «κακούργημα» σε Προβόπουλο και Σάλλα

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη έρχονται ο πρώην διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας μετά την κακουργηματική δίωξη που τους ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Η υπόθεση αφορά τα αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα οποία φέρεται ότι δεν προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ, με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, σε βάρος του Γιώργου Προβόπουλου και για ηθική αυτουργία σε αυτήν στον πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, στον Μιχάλη Σάλλα. Για την ίδια υπόθεση καλούνται να δώσουν εξηγήσεις τόσο στελέχη της ΤτΕ όσο και της Τράπεζας Πειραιώς, που φέρεται ότι είχαν ρόλο στην υπόθεση το πρώτο εξάμηνο του 2009, μεταξύ των οποίων ο τότε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Διαθεσίμων και Χρηματαγορών της Πειραιώς Αθανάσιος Αρβανίτης.

Κατά το πόρισμα, όλα διημείφθησαν σε μια περίοδο κατά την οποία η ΤτΕ γνώριζε ότι η άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και το δημόσιο χρέος είχαν άμεση επίδραση στους κρατικούς τίτλους, ιδιαίτερα στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Παρ’ όλα αυτά, προέβη στις επίδικες αγορές – πωλήσεις μόνο με την Τράπεζα Πειραιώς, με αποτέλεσμα την ευνοϊκή τότε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς, με παράλληλη όμως ζημία ή τουλάχιστον διακινδύνευση της περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου, δηλαδή των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων και ΝΠΔΔ. Σύμφωνα με την κατηγορία, στη συνέχεια με το PSΙ το κοινό ταμείο ζημιώθηκε επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε αφού τα ομόλογα που αγόρασε δεν μπήκαν στο PSI.

Απαντώντας ο κ. Σάλλας ανέφερε σε δήλωσή του ότι πληροφορήθηκε και πάλι μέσω του Τύπου για τη διώξή του και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μιά αμιγώς διεκπεραιωτική διαδικασία. Oι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι συνήθεις χωρίς να έχουν γνώση ή συμμετοχή τα μέλη των διοικήσεων».

Τέλος παρέπεμψε στην προχθεσινή του δήλωση, όπου έκανε λόγο για στοχοποίηση εναντίον του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα