Η ώρα της κρίσης για το χρέος αλλά και το μέλλον του τόπου!

Η Εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, από σήμερα έως τις 23 Απριλίου, στην Ουάσινγκτον αναδεικνύεται πλέον σε σταθμό για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, αφού θα διεξαχθούν κρίσιμες διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του Ταμείου σε αυτό, οι οποίες συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Βέβαια, η φετινή σύνοδος, επισήμως, θα είναι αφιερωμένη στον προστατευτισμό του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι μετέχοντες θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τις πολιτικές τους και να δείξουν την ευρεία υποστήριξή τους στο ανοιχτό εμπόριο και στην παγκόσμια ολοκλήρωση.

Οι εορταστικές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας φέρνουν πρώτη φορά τα 189 μέλη των δύο πολυμερών ιδρυμάτων σε άμεση επαφή με την ατζέντα του Τραμπ, μόλις δύο τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο.

Η Λαγκάρντ

Οσον αφορά το ελληνικό ζήτημα, μια γεύση από τη στάση του ΔΝΤ έδωσε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι για να μετάσχει το Ταμείο πρέπει να καλύπτονται δύο σκέλη: οι μεταρρυθμίσεις και το χρέος. Οπως είπε, «βλέπουμε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις», για τις οποίες σημείωσε ότι πρέπει να είναι αξιόπιστες. Συμπλήρωσε ότι με την επιστροφή των θεσμών θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό.

Υπάρχουν και άλλοι τομείς, αλλά «πάμε καλά», σημείωσε. Ξεκάθαρη ήταν και στο θέμα του χρέους, για το οποίο, όπως είπε, πρέπει να γίνει ανάλυση: «Χρειάζεται να συζητήσουμε και να καταλάβουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία».

Χθες, εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, εξαπέλυσε τα βέλη του προς το ΔΝΤ και τον Πολ Τόμσεν: «Οπως ξέρετε, οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά, ατυχώς για το ΔΝΤ, τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές».

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, δηλώνοντας παράλληλα ότι ελπίζει το ΔΝΤ να μετάσχει σύντομα στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Παράλληλα, άφησε «παράθυρο» ο ESM να αγοράσει δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στη χώρα προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το Ταμείο έχει υψηλότερα επιτόκια.

Σε συμβιβασμό μεταξύ του Ταμείου και των Γερμανών ελπίζει η ελληνική πλευρά

Προσδοκώντας να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και στη Γερμανία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη χρονική διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, που θα «ξεκλειδώσει» τη συνολική συμφωνία με τους δανειστές, μετέβη η ελληνική αποστολή στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Και μπορεί ο επικεφαλής της αποστολής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, να έχει σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα συναντήσεις για αυτά τα θέματα με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αύριο με τον Πολ Τόμσεν, ωστόσο οι αποφάσεις θα ληφθούν ερήμην της Ελλάδας, στο πλαίσιο του λεγόμενου Washington Group. Σε αυτό συμμετέχουν οι βασικοί «παίκτες» και από το 2011, οπότε και συστάθηκε, έχει λάβει τις πιο σημαντικές αποφάσεις.

Στην ελληνική αποστολή μετέχουν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπανικολάου και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου (για επενδυτικές επαφές).

Οι συναντήσεις θα γίνουν, κυρίως, πριν ή στο περιθώριο μεγάλων εκδηλώσεων, προκειμένου να υπάρχει μία κοινή γραμμή μεταξύ του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της Κομισιόν, του Eurogroup, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Και παρόλο που η Ελλάδα αποτελεί το βασικό θέμα των συζητήσεων από τότε που άρχισαν αυτές οι συναντήσεις, κανένας Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει.

Το πλεόνασμα

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ο κ. Τσακαλώτος θα έχει ως «όπλο» το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016, που ανακοινώνεται σήμερα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και, όπως έχει διαρρεύσει, είναι πιθανόν να προσεγγίσει στο επίπεδο του 4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ. Θα προσπαθήσει να πείσει ότι οι θετικές εκτιμήσεις για το 2017 θα αποτρέψουν την ενεργοποίηση του «κόφτη» και θα επιδιώξει, αφενός, να υπάρξουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019 και, αφετέρου, να εξειδικευτούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Επίσημες ανακοινώσεις δεν αναμένονται στην Ουάσινγκτον, ωστόσο το κλείσιμο των συμφωνιών θα οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα έως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, με κύκλους της ευρωζώνης να σημειώνουν πως οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα διεξαχθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μετά την επάνοδο στην Αθήνα, την προσεχή Τρίτη, των κλιμακίων των δανειστών.

Και ευχολόγια Τζανακόπουλου ότι δεν θα παρθούν νέα μέτρα!

Nα διασκεδάσει τους βάσιμους φόβους για νέα μέτρα μέσα στο 2018 προσπάθησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παρθούν μέτρα την επόμενη χρονιά. Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε τα σχετικά σενάρια ανυπόστατα, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει ήδη από την πρώτη αξιολόγηση και τη θέσπιση του κόφτη. Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας: «Να τον ενημερώσουμε πως δεν ευημερούν ούτε οι άνθρωποι ούτε οι αριθμοί.

Στην πραγματική οικονομία έχουμε 144.000 νέους ανέργους, από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2017, 1 δισ. αύξηση των "κόκκινων'' δανείων μόνο τον Ιανουάριο του 2017 και 1,2% ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2016, 2,3 δισ. εκροή καταθέσεων το πρώτο δίμηνο του 2017. Είναι αλήθεια, πάντως, πως ακόμη με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της Βενεζουέλας» σχολίασε.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε ακόμη μια επίθεση στο ΔΝΤ, στηλιτεύοντας την αποτυχία των προβλέψεών του και τονίζοντας ότι η αρχική θεώρηση του Ταμείου για το πλεόνασμα του 2016 ήταν 33 φορές κάτω σε σχέση με τα αναθεωρημένα στοιχεία που εξέδωσε στην πρόσφατη έκθεση «Fiscal Monitor».

Βερολίνο: Κέρδος 145,7 δισ. από τα επιτόκια

Ακόμη μία φορά αποκαλύπτεται -με στοιχεία- ότι η μεγάλη κερδισμένη της κρίσης είναι η Γερμανία ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης, αφού έχει εξοικονομήσει 145,7 δισεκατομμύρια ευρώ χάρη στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων!

Κερδισμένη στις πλάτες βέβαια των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, που πλήττονται από τις πολιτικές της λιτότητας που ο Σόιμπλε επιβάλλει.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει στους προϋπολογισμούς του από το 2008 έως το 2016 δαπάνες για τόκους συνολικού ύψους 416,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως κατέληξε να δαπανήσει μόνο τα 270,5 δισεκατομμύρια από αυτά, αφήνοντας στο υπουργείο ένα σημαντικό ποσό ως... καθαρό κέρδος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2016 μόνο η Γερμανία κέρδισε 23,7 δισεκατομμύρια ευρώ με τον ίδιο τρόπο.

«Ενώ η κρίση έχει γονατίσει την Ευρώπη και την έχει κατακερματίσει σε χώρες πολλών ταχυτήτων, η Γερμανία έχει βγει βαθιά κερδισμένη» κατήγγειλε ο Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ, υπεύθυνος προϋπολογισμού του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων.

Χρυσή Αυγή: Ο Τσίπρας φέρνει και 4ο Μνημόνιο

Επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή.

«Ο Τσίπρας φέρνει τέταρτο Μνημόνιο και δένει οριστικά τη χώρα με τα δεσμά του ΔΝΤ και της γερμανικής οικονομικής ολιγαρχίας» ανέφερε το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου (φωτό) σε σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει το «αριστερό νεοφιλελεύθερο κλεπτοκρατικό τόξο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. - Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ» ότι καταστρέφει τη συνολική βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων και οδηγεί στη φτωχοποίηση τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Επειτα από επτά χρόνια Μνημονίων, σημειώνει, «τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για τα εισοδήματα των Ελλήνων, τον κατώτατο μισθό και τις διαφορές με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης φανερώνουν τις καταστρεπτικές συνέπειες των αδιέξοδων πολιτικών που ακολουθούν οι υποταγμένες στους διεθνείς τοκογλύφους κυβερνήσεις».

Μόνο η Χρυσή Αυγή, αναφέρει το εθνικιστικό κόμμα, «μπορεί να ασκήσει μια κοινωνική και οικονομική πολιτική που να αφουγκράζεται το συμφέρον της ελληνικής μεσαίας τάξης, που σημαντικό μέρος της αποτελούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα».