Δωρεά ζωής με 143 ασθενοφόρα!

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Εως το τέλος του Νοεμβρίου το ΕΚΑΒ θα διαθέτει στους δρόμους 143 «μάχιμα», υπερσύγχρονα ασθενοφόρα, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αξίας 14.000.000 ευρώ. Πρόκειται για τη σημαντικότερη δωρεά που ενισχύει το ΕΚΑΒ, καθώς περιλαμβάνει και τη συντήρηση των νέων οχημάτων για οκτώ χρόνια. Η δωρεά επίσης αφορά και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου της Αττικής, το οποίο δέχεται ετησίως περισσότερες από 1.700.000 τηλεφωνικές κλήσεις, που σήμερα καταγράφονται χειρόγραφα από το προσωπικό, με συνέπεια να χάνεται πολύτιμος χρόνος!

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) Γιάννης Ζερβάκης και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΙΣΝ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο οποίος, αφού πρώτα ευχαρίστησε το Ιδρυμα, είπε χαρακτηριστικά: «Είστε εκπρόσωποι της αστικής τάξης της χώρας που γυρνάει ένα μέρος των κερδών της μέσα από την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και μακάρι το παράδειγμά σας να βρει μιμητές».

Αναλυτικά, η δωρεά αφορά την προμήθεια 65 συμβατικών ασθενοφόρων, 22 κινητών ιατρικών μονάδων, 26 ασθενοφόρων 4Χ4, καθώς και 30 οχημάτων μικρού όγκου.

Στον δρόμο

Ενας μεγάλος αριθμός των οχημάτων θα βγει στους δρόμους των περιφερειών όλης της χώρας τον Σεπτέμβριο, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και η ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου Αττικής.

Σήμερα οι κάρτες με τις τηλεφωνικές κλήσεις είναι χειρόγραφες, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, «με συνέπεια, κατά μέσο όρο, ένας υπάλληλος να καταγράφει τηλεφωνικά 48 κάρτες, που αντιστοιχούν σε 96 λεπτά χαμένο χρόνο, που σημαίνει κούραση για το προσωπικό και αύξηση της πιθανότητας λάθους» είπε χαρακτηριστικά.

Χάρισαν εμβόλια σε Θράκη και Λέσβο

Δωρεάν εμβόλια για τα παιδιά της ακριτικής Θράκης και της Λέσβου προσέφερε μεγάλη φαρμακευτική εταιρία, στο πλαίσιο της εκστρατείας προληπτικής ιατρικής της Ανοιχτής Αγκαλιάς Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής, με έδρα το Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», που επί 23 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της στην εσχατιά της Ελλάδας. Παράλληλα, η εταιρία προσέφερε χρηματικό ποσό για την αγορά αναλώσιμων και εποπτικών μέσων, απαραίτητων για τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές του σωματείου, το οποίο βρίσκεται στο Κορωπί Αττικής.

Η πρόεδρος της Ανοιχτής Αγκαλιάς Γιολάντα Βλάχου δήλωσε για τη δωρεά: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Pfizer Hellas, που για άλλη μια φορά αγκάλιασε τις πρωτοβουλίες του σωματείου μας για τη βελτίωση της υγείας των παιδιών, που μας έχουν ανάγκη. Η στήριξη αυτή μας δίνει επιπλέον δύναμη να συνεχίσουμε τις εθελοντικές μας προσπάθειες και να προσφέρουμε, με συνέπεια, ευθύνη και νομοτέλεια,
τις υπηρεσίες μας σε όσους μας χρειάζονται».

Μοιραία βλάβη σε διακομιδή ασθενούς

Μια 45χρονη από χωριό της Μαγνησίας έχασε τη ζωή της λόγω έλλειψης διασωστών και του γερασμένου στόλου του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Το τραγικό περιστατικό, όπως αναφέρει η ομοσπονδία, συνέβη το Μεγάλο Σάββατο στο χωριό Αερινό Μαγνησίας, με θύμα μια 45χρονη που αντιμετώπιζε προβλήματα καρδιάς.

«Το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου απείχε έξι χιλιόμετρα από το σπίτι της, όμως δεν διέθετε ασθενοφόρο στη βάρδια, λόγω έλλειψης διασωστών. Στο Κέντρο Υγείας υπηρετούν δύο διασώστες και διαθέτουν ασθενοφόρο δέκα ημέρες τον μήνα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στη συνέχεια, κλήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο είχε την ευθύνη κάλυψης της εθνικής οδού, λόγω των εορτών του Πάσχα. Το όχημα έφτασε ύστερα από 20 με 25 λεπτά, αλλά έπαθε μηχανική βλάβη (έσπασε το κολάρο) έξω από το σπίτι της γυναίκας. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, το οποίο απείχε 25 χιλιόμετρα μακριά από το περιστατικό, όμως ήταν ήδη αργά, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, που κατηγορεί τη διοίκηση του ΕΚΑΒ για διαχειριστική ανεπάρκεια.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βόλου Κώστας Χατζησταματίου σε τοπικό ραδιοσταθμό, όταν κλήθηκε το ασθενοφόρο για παροχή συνδρομής σε γυναίκα στο Αερινό, υπήρχε πληροφόρηση ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή και ενδεχομένως η γυναίκα να ήταν νεκρή.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα