Φόρος αναδρομικά για όλες τι αγορές των ακινήτων

Κεραμίδα για τους ιδιοκτήτες! Η Εφορία ψάχνει τα συμβόλαια της περιόδου 2001- 2011

►►Θα διασταυρωθούν τα ποσά που δηλώθηκαν με τις καταθέσεις που έγιναν στους κατασκευαστές και, αν προκύψει διαφορά, θα επιβληθεί άγριο χαράτσι

►►Το κόλπο υπέρ των εργολάβων με τις αντικειμενικές  αξίες (αντί των πραγματικών) είχε συνενόχους το κράτος και τις τράπεζες, όμως πάλι θα την «πληρώσει» ο λαός!

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Η εμπροσθοφυλακή του ελληνικού έθνους

Διαβάστε online την «δημοκρατία» ,εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Γλιτώνουν τον «κόφτη» 60% οι συνταξιούχοι αγρότες που εργάζονται

►ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Εγκληματικό λάθος με το μοιραίο Χιούι

►Δίωξη για «κακούργημα» σε Προβόπουλο και Σάλλα

►Νόμιμη η κάνναβη! Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την «κερκόπορτα»

►Η ώρα της κρίσης για το χρέος αλλά και το μέλλον του τόπου!

►Και ο Ντάισελμπλουμ ζητεί να έρθουν πιο νωρίς οι νέες περικοπές

►Δωρεά ζωής με 143 ασθενοφόρα!

►Το μπλόκο της Μέι τρομάζει τους Ελληνες φοιτητές!

Κεραμίδα για τους ιδιοκτήτες! Η Eφορία ψάχνει συμβόλαια της περιόδου 2001-2011. Το μεγάλο κόλπο υπέρ των εργολάβων με τις αντικειμενικές

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Αναδρομικό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν στην Εφορία όσοι αγόρασαν ακίνητα την περίοδο 2001-2011 και δήλωσαν στην Εφορία τη χαμηλότερη αντικειμενική αξία (αντί της πραγματικής εμπορικής), για να πληρώσουν λιγότερο φόρο!

Στο προαναφερθέν χρονικό διάστημα 2001-2011 έχουν κατασκευαστεί 182.103.538 τ.μ. Αν με μια μετριοπαθή προσέγγιση το επιπλέον τίμημα ήταν 1.000 ευρώ το τ.μ., τότε για τα 182.103.538 τ.μ. που κατασκευάστηκαν το επιπλέον τίμημα ξεπερνά το ποσό των 182 δισεκατομμυρίων!

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζονται να ανάψουν «φωτιές» σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και εργολάβους, ερευνώντας αν στα συμβόλαια αναγράφηκαν τα πραγματικά τιμήματα, άρα αν καταβλήθηκε ο πραγματικά αναλογών φόρος μεταβίβασης.

Η Εφορία θα κάνει διασταυρώσεις ανάμεσα στο τίμημα που δηλώθηκε και στο ποσό που πληρώθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό του εργολάβου (εμπορική – πραγματική αξία). Εάν υπάρχει διαφορά, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει φόρο μεταβίβασης αναδρομικά για το τίμημα της αξίας της συναλλαγής που δεν δήλωσε στην Εφορία.

Κοινό μυστικό

Ποιοι κινδυνεύουν να πιαστούν στις… δαγκάνες; Οσοι πούλησαν και αγόρασαν ακίνητο την εποχή των παχιών αγελάδων, όταν δηλαδή ήταν κοινό μυστικό ότι στα συμβόλαια αναγραφόταν η πολύ μικρότερη αντικειμενική αξία, παρότι τα στεγαστικά δάνεια χορηγούνταν επί της πραγματικής και πολύ υψηλότερης αξίας.

Το κόλπο ήταν γνωστό για χρόνια και όλοι βολεύονταν, π.χ. οι τράπεζες που χορηγούσαν σωρηδόν στεγαστικά δάνεια ή οι κατασκευαστές που έκαναν χρυσές δουλειές. Μέχρι και το Δημόσιο παρείχε εκπτώσεις φόρου για τα στεγαστικά δάνεια. Το «μάρμαρο», όμως, θα κληθεί να το πληρώσει ο φορολογούμενος!

Η συντριπτική πλειονότητα των μεταβιβάσεων έγινε με τις αναγραφόμενες αντικειμενικές αξίες, χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος, παρότι και οι… πέτρες γνώριζαν ότι οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια καλύπτοντας όχι την αντικειμενική αλλά την εμπορική αξία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις ήταν ακόμη και διπλάσια της αντικειμενικής.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος πωλούσε ένα ακίνητο το 2007 αντικειμενικής αξίας 200.000 ευρώ, αλλά πραγματικής 400.000 ευρώ. Στο συμβόλαιο αναγραφόταν η αντικειμενική αξία, καθώς αυτό συνέφερε κατά κύριο λόγο τον αγοραστή.
Ο αγοραστής, μέσω της αναγραφής της χαμηλότερης από την εμπορική αντικειμενικής αξίας, γλίτωνε φόρο μεταβίβασης που υπολογιζόταν με συντελεστή 10%, ενώ γλίτωνε εν μέρει και από τον βραχνά τού να δικαιολογήσει το «πόθεν έσχες» για το σύνολο του ποσού.

Οχι μόνο η αγορά αλλά και η ίδια η Πολιτεία είχε «νομιμοποιήσει» αυτή τη διαδικασία, αφού οι τράπεζες -ακόμα και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων- χορηγούσαν δάνειο για το σύνολο του τιμήματος (δηλαδή την εμπορική αξία), χρηματοδοτώντας και το πέραν της αντικειμενικής αξίας τίμημα. Στο παράδειγμα το δάνειο δινόταν σε δύο μέρη.
Ενα μέρος 200.000 ευρώ για την αγορά της κατοικίας που αναγραφόταν στο συμβόλαιο και ακόμη ένα δάνειο άλλων 200.000 ευρώ που αφορούσε την πέραν της αντικειμενικής αξίας τιμή, που ονομαζόταν δάνειο βελτίωσης της κατοικίας.

Ποιοι κινδυνεύουν να πιαστούν στη…δαγκάνα

Αναδρομικό χαράτσι για τη μεταβίβαση ακινήτου θα κληθούν να πληρώσουν όσοι αγόρασαν ακίνητα την περίοδο 2001-2011 σε υψηλότερη -εμπορική- αξία από την αντικειμενική που δηλώθηκε στην Εφορία!

Η Εφορία θα θεωρεί απόκρυψη εισοδήματος το τίμημα της αγοραπωλησίας του ακινήτου που δεν δηλώθηκε (τα λεγόμενα «μαύρα» χρήματα) και θα αυξάνει σταδιακά την πίεση προς τους φορολογουμένους.

Αρχικά, η Εφορία θα καλέσει τον φορολογούμενο – αγοραστή για να πληρώσει φόρο μεταβίβασης, αναδρομικά και εκπρόθεσμα, για το -πέραν της αντικειμενικής αξίας- τίμημα.

Εάν ο αγοραστής δεν προχωρήσει σε συμπληρωματική δήλωση και δεν συμφωνήσει στην πληρωμή του φόρου, τότε η Εφορία θα «στριμώξει» τον πωλητή. Στην περίπτωση αυτή ο πωλητής θα πρέπει να πληρώσει τον φόρο μεταβίβασης, ύψους σήμερα 3%, για να γλιτώσει από τους τσουχτερούς συντελεστές φορολόγησης του εισοδήματος από αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας (φτάνουν συνολικά ακόμα και το 100% μαζί με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα).

Με τους παλιούς συντελεστές

Σε αυτούς που δεν απαντήσουν στο «κάλεσμα» της Εφορίας, τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Ο φόρος μεταβίβασης θα καταλογιστεί με τους παλιούς συντελεστές, όταν δηλαδή ίσχυε φόρος μεταβίβασης της τάξης του 10% μαζί με τις προσαυξήσεις 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης!

Ο πωλητής κινδυνεύει να φορολογηθεί με συντελεστή 45% για απόκρυψη χρήματος μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις της τάξης του 100%!

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Συνένοχοι κράτος και τράπεζες!

Μόνο αρρωστημένοι εγκέφαλοι θα μπορούσαν να συλλάβουν μια τέτοια ιδέα για την αναδρομική φορολόγηση των Ελλήνων, οι οποίοι αγόρασαν το σπίτι τους ή κάποιο άλλο ακίνητο τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία. Οι δικαιολογίες που διοχετεύονται γι’ αυτό το απίθανο σχέδιο είναι απολύτως προσχηματικές και υποκριτικές.

Οσοι ζούμε σε αυτήν τη χώρα γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το καθεστώς στις αγοραπωλησίες των ακινήτων το είχαν «νομιμοποιήσει» καταρχάς (αν δεν το είχε εκ των πραγμάτων επιβάλει) το ίδιο το κράτος, αλλά και όλες οι τράπεζες, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονταν τότε υπό κρατικό έλεγχο. Αλήθεια, αυτές δεν θα κληθούν να λογοδοτήσουν και να «πληρώσουν»;Ολες οι διαδικασίες εγκρίνονταν εν τέλει από τις επίσημες Αρχές ως νομότυπες και έτσι λειτουργούσε η αγορά.

Σήμερα, λοιπόν, έρχονται κάποιοι και,
στρουθοκαμηλίζοντας, θεωρούν ότι θα είναι μέγα επίτευγμά τους αν καταφέρουν να τρομοκρατήσουν εκατομμύρια (υπό «ομηρία») Ελλήνων για να πληρώσουν και άλλα χαράτσια επί της ήδη «δημευμένης» περιουσίας τους. Ας γνωρίζουν ότι διαπράττουν, απλώς, άλλη μία αλητεία…

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα