ΟΙ ΚΟΛΑΟΥΖΟΙ

Αντιπολίτευση που πονάει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι αντιπολίτευση των δανειστών

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

Θ έλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση; Οχι απλώς θέλουμε, αλλά αν γινόταν να την… ξεσκίσουμε για το τίμημα της φτώχειας που πληρώνει ο ελληνικός λαός εξαιτίας του αμέριμνου τρόπου διακυβέρνησής της, θα το κάναμε μετά μεγάλης χαράς. Τη στιγμή που ο κόσμος μεταναστεύει ή ψάχνει δουλειές της συμφοράς για να τα φέρει βόλτα θεωρούμε, για παράδειγμα, ασυγχώρητη πολυτέλεια τη διαρκή ομφαλοσκόπηση για τα αρχαία στην επένδυση του Ελληνικού. Αν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν φωνή, θα σηκώνονταν από τους τάφους, θα έλεγαν στους αρμόδιους υπουργούς «θάψτε μας όσο πιο βαθιά μπορείτε και δώστε δουλειά στους ζωντανούς».

Από την άλλη, όμως, η αντιπολίτευση αυτή, η σκληρή, η ανένδοτη, η ασυμβίβαστη, δεν γίνεται να στηρίζεται στις εκθέσεις του αναξιόπιστου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Διαβάζω δηλώσεις στελεχών κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μελετώ πανηγυρικά πρωτοσέλιδα στα οποία κυριαρχεί άφατη ικανοποίηση για το γεγονός ότι το ΔΝΤ ζητεί νέα μέτρα για το 2018 και διερωτώμαι: Με ποιους είμαστε; Το Ταμείο, στην προσπάθειά του να παίξει πολιτικό παιχνίδι, μαγείρευε τις προβλέψεις για τα πλεονάσματα στην πρώτη αξιολόγηση – διαβάστε αναδρομικά τις εντολές Τόμσεν στη Βελκουλέσκου στον υποκλαπέντα διάλογο του «Χίλτον». Το Ταμείο έκανε το λάθος με τους πολλαπλασιαστές: Για μείωση ελλείμματος 30 δισ. ευρώ επέβαλε μέτρα 76 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο τον περασμένο Σεπτέμβριο έβλεπε πλεόνασμα μόλις 0,1%, ωστόσο οι Ελληνες πλήρωσαν τους φόρους τους, ο Προϋπολογισμός είχε υπεραπόδοση και έφτασε σήμερα στο σημείο του εξευτελισμού, να δέχεται, δηλαδή, ότι το πλεόνασμα ξεπέρασε το 3,3%. Το Ταμείο μαζί με τον Σόιμπλε απαγόρευσε αρχικά τον περασμένο Δεκέμβριο στην κυβέρνηση να επιστρέψει στους Ελληνες, υπό μορφή έκτακτου βοηθήματος, ποσό 650.000.000 ευρώ.

Ζ ήτησε, μάλιστα, από τους εδώ κολαούζους του να λένε ότι πρέπει να δοθεί το βοήθημα το Πάσχα, όταν θα πιστοποιούνταν επισήμως το πλεόνασμα από τη Eurostat. Και παρά το γεγονός ότι ο Τόμσεν έχει «σπάσει» επανειλημμένως τα μούτρα του με τους αριθμούς, έρχεται σήμερα και υποστηρίζει ότι θα πέσουμε έξω και το 2018 και ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα. Και το κερασάκι: Πάνω σε αυτή την πρόβλεψη έρχονται κάποιοι ξεπεσμένοι αντιμνημονιακοί πολιτικοί της συμφοράς και λένε ότι το «Ταμείο δαγκώνει». Αλλά όταν χρειάστηκε να βάλουν πλάτη για να πάρει ο κοσμάκης τον Δεκέμβριο μια ανάσα -δικά του ήταν τα λεφτά, δεν του έκανε καμιά χάρη ο Τσίπρας-, εκείνοι έλεγαν «όχι τώρα, το Πάσχα».

Αυτού του είδους η αντιπολίτευση είναι ντροπή. Πρέπει να κάνουμε αντιπολίτευση που πονάει τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι αντιπολίτευση δανειστών που κατ’ ουσίαν τον βοηθάει.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα