Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι πλέον ανίκητος

Το φάρμακο που «φρενάρει» την ανάπτυξη του όγκου 

Από την
Κατερίνα Στυλιανέα

Η πρωτεΐνη με την ονομασία λυσυλο-οξειδάση (LOX) ήταν γνωστή στους ερευνητές για τον ρόλο της στον σχηματισμό του πλέγματος πρωτεΐνών που περιβάλλει τα κύτταρα, διασφαλίζοντας τη συνοχή των ιστών (δομή που ωστόσο διευκολύνει την εξάπλωση και τις μεταστάσεις των καρκινικών όγκων).

Ομως Βρετανοί επιστήμονες του ινστιτούτου αντικαρκινικής έρευνας του Λονδίνου, σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάνστεστερ, ανακάλυψαν τον καταλυτικό ρόλο της στην ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στον μαστό, όπως επισημαίνει η επικεφαλής της ομάδας Κάρολιν Σπρίνγκερ.

Επιπλέον, με πειράματά τους σε ποντίκια απέδειξαν ότι μπλοκάροντας την LOX μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τη νόσο. Και με βάση αυτή την ανακάλυψη παρασκεύασαν ένα πρωτότυπο φάρμακο που, όπως υποστηρίζεται στη δημοσίευση των συμπερασμάτων της έρευνάς τους στο περιοδικό «Nature Communications», φέρνει επαναστατική αλλαγή στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη λειτουργεί ως μοριακός υποδοχέας του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα EGFR που παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των καρκινικών κυττάρων και τη φωσφορυλίωση των πρωτεϊνών που προκαλούν κυτταρικό πολλαπλασιασμό, εισβολή, μετάσταση και αναστολή της απόπτωσης.

Τι πέτυχαν

Οι ερευνητές μπλόκαραν την LOX χρησιμοποιώντας έναν ανασταλτικό παράγοντα με την κωδική ονομασία CCT365623. Το αποτέλεσμα ήταν να πετύχουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου αλλά και της εξάπλωσης των κυττάρων του και μάλιστα χωρίς παρενέργειες. Οπως επισημαίνει η δρ Τζάστιν Αλφορντ, εάν αποδειχθεί ότι η μέθοδος είναι εξίσου αποτελεσματική στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων του μαστού και στον ανθρώπινο οργανισμό, θα αλλάξει ριζικά η θεραπεία της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Σε κάθε περίπτωση, η θεραπεία θα βελτιωθεί, καθώς θα προλαμβάνεται η εξάπλωση της νεοπλασίας. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως η αναστολή της δράσης της LOX μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά και σε άλλες μορφές καρκίνου. Σημειώνεται ότι δύο αναστολείς του EGFR έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση ως θεραπεία δεύτερης ή τρίτης γραμμής σε προχωρημένο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα