Η Ελλάδα που ενέπνευσε τον Ζακ Λακαριέρ

Η ηθοποιός Φωτεινή Παπαδόδημα μιλά για τη μουσική παράσταση που αποδίδει φόρο τιμής στον Γάλλο, φιλέλληνα συγγραφέα

Από τη
Γιώτα Βαζούρα 

Η Ελλάδα ήταν για εκείνον η αποκάλυψη της ζωής του. Τη λάτρεψε και την αποθέωσε στα κείμενά του, την έβαλε βαθιά μέσα στην καρδιά του, δείχνοντας μέσα από τα γραπτά του και τα οδοιπορικά του την πραγματική όψη μιας χώρας που με τον ζεστό ήλιο της «φώτισε» τη γαλλική ψυχή του. Στον Ζακ Λακαριέρ, τον συγγραφέα και ελληνιστή δημιουργό (1925-2005), είναι αφιερωμένη η νέα δράση που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και από χθες φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων της κρατικής σκηνής μας.

Ο τίτλος είναι «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ». Η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Φωτεινή Παπαδόδημα, που εμπνεύστηκε την ιδέα, μιλά στη «δημοκρατία» για τον Γάλλο φιλέλληνα που έγραψε με πάθος για τα θαύματα της χώρας μας. «Στην ουσία πρόκειται για μια μουσική παράσταση» εξηγεί η κυρία Παπαδόδημα. «Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου είναι δικό μου. Αφορά την προσωπική μου ματιά πάνω στη δουλειά και στα ταξίδια του Λακαριέρ. Φυσικά, έχουμε χρησιμοποιήσει και κάποια αποσπάσματα από τα ημερολόγιά του. Στην πραγματικότητα, οδηγός μας στην παράσταση είναι η μουσική.

Ακόμη, χρησιμοποιούμε και έναν ειδικό προτζέκτορα, πάνω στον οποίο ζωγραφίζουμε και κατασκευάζουμε εικόνες που συνοδεύουν τα κείμενα. Δεν σας κρύβω πως ο Λακαριέρ ήταν για μένα η αφορμή για να επιστρέψω στην Ελλάδα μετά από μια πολύχρονη παραμονή στη Γαλλία». Οπως λέει η Φωτεινή Παπαδόδημα, ενώ βρισκόταν ακόμη στο Παρίσι, είχε αγοράσει ένα βιβλίο με τους ορφικούς ύμνους που είχε μεταφράσει ο Λακαριέρ από τα αρχαία ελληνικά στα γαλλικά. Αυτή ήταν και η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία, επαφή με το έργο του. «Αρχισα να τον ανακαλύπτω, συνειδητοποιώντας πως έχω πολλά κοινά μαζί του, γιατί με ενδιαφέρουν πολύ τα πεδία που μελέτησε. Θεωρώ πως ήταν ένα είδος ανθρωπολόγου και ας μην το παραδεχόταν.
Ζώντας αρκετά χρόνια στη Γαλλία, αισθανόμουν -όπως και εκείνος- έντονα αυτό το αίσθημα της νοσταλγίας για τη χώρα μας.

Για μένα ο Λακαριέρ είναι ένα μικρό καταφύγιο. Διότι μέσα από το έργο του μας λέει πως ναι μεν γύρω σου με την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά δες πού ζεις. Η χώρα μας είναι όμορφη. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε».

Οι ηθοποιοί Γιώργος Κέντρος, Αμαλία Τσεκούρα, Ελεάννα Καυκαλά και η Φωτεινή Παπαδόδημα εξερευνούν τον μυστικό χάρτη που συνθέτουν οι περιηγήσεις του φιλέλληνα δημιουργού σε μια παράσταση που θέλει να στείλει τα δικά της αισιόδοξα μηνύματα. «Εχουμε κάθε λόγο να γκρινιάζουμε για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Ωστόσο, θεωρώ, είναι μέγα λάθος να ζούμε σε μια συνεχόμενη τοξική κατάσταση και να κατακρίνουμε τα πάντα. Ολο αυτό μας δηλητηριάζει».

•Info: «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ» άρχισε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου και θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου. Στις 18.30.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα