Θα ζητήσουν αναδρομικά τις εισφορές για 8 μήνες!

Παραλογισμός, γιατί ο ΕΦΚΑ δεν έχει έτοιμο το λογισμικό υπολογισμού των εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ

Μετά το καλοκαίρι -στην καλύτερη περίπτωση- θα είναι εφικτός ο υπολογισμός των εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ, καθώς ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) δεν έχει ακόμα έτοιμο το σχετικό λογισμικό, ώστε να προκύψει η κατάλληλη βάση δεδομένων για να υπολογιστούν οι εισφορές σε αυτές τις ειδικές κατηγορίες ασφάλισης.

Οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά οκτώ -τουλάχιστον- μηνών, ποσοστά εισφορών για επικούρηση (7%) και εφάπαξ (4%). Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μόνο εισφορές για κύρια ασφάλιση (20%) και παροχές υγείας (6,95%).
Εως το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμος ο ΕΦΚΑ και για τους συμψηφισμούς των ασφαλιστικών εισφορών (του 2015 με το 2016), γεγονός που σημαίνει πως ακόμη και ασφαλισμένοι που θα πρέπει να τους επιστραφούν χρήματα από τα «χαράτσια» με βάση το εισόδημα του 2015 θα πρέπει να τα δώσουν πίσω για να πληρώσουν επικούρηση και εφάπαξ που χρωστούν.

Παρότι ο νόμος προβλέπει συμψηφισμό μόλις εκκαθαριστούν όλες οι φετινές δηλώσεις, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2017, εντούτοις οι ασφαλισμένοι που περιμένουν να μειωθούν οι εισφορές τους δεν πρόκειται να δουν καμία διαφορά και θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα «χαράτσια» στον ΕΦΚΑ με βάση τα εισοδήματα του 2015, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο.

Το ίδιο το υπουργείο παραδέχτηκε πως ως το τέλος Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία συμψηφισμού των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς η ΗΔΙΚΑ, που έχει αναλάβει το έργο, προκήρυξε πρόσφατα τον διαγωνισμό για την προμήθεια του απαραίτητου λογισμικού που θα της επιτρέψει να κάνει τις αναγκαίες διασταυρώσεις και τον επανυπολογισμό των εισφορών.

Παράταση

Στο μεταξύ, μόνο τέσσερις ημέρες έχουν προθεσμία 1.400.000 μη μισθωτοί για να καταβάλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές Μαρτίου στον ΕΦΚΑ, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει την Παρασκευή 28 Απριλίου. Ετσι, σήμερα, που θα γίνει η ανάρτηση των νέων ειδοποιητηρίων για τον μήνα Μάρτιο, οι ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν περιθώριο τεσσάρων ημερών για να εξοφλήσουν την οφειλή τους χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης σκέφτεται να δώσει μια μικρή παράταση έως τις 5 Μαΐου, προκειμένου να διευκολύνει τους ασφαλισμένους να είναι συνεπείς ως προς τις πληρωμές τους, αλλά και να βελτιώσει την εισπραξιμότητά του, που συνεχίζει να πραγματοποιεί «χαμηλές πτήσεις».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα