Οι «καβαλάρηδες του Αϊ -Γιώργη» βγήκαν στους δρόμους όλης της Ελλάδας

Η απεικόνιση του αγίου Γεωργίου ως εφίππου έχει μεταφερθεί και στη λαϊκή μας παράδοση. Χθες αναβίωσε σε ολόκληρη τη χώρα το έθιμο των καβαλάρηδων σε πολλές παραλλαγές, ανάλογα με το γεωγραφικό διαμέρισμα.

Το πιο εντυπωσιακό παραδοσιακό δρώμενο γίνεται στην Αρκαδία, όπου ένα λευκό στολισμένο άλογο μπήκε στο μοναστήρι της Παναγίας Γοργοεπηκόου και στάθηκε, ως ευλαβικός προσκυνητής, μπροστά στην εικόνα του αγίου, δίνοντας την εντύπωση πως περιμένει τον αφέντη και αναβάτη του να το καβαλήσει!

Στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτία, οι καμπάνες χτύπησαν χαρμόσυνα και έξω από τον ναό οι καβαλάρηδες κρατούσαν πάνω στα άλογα εικόνες του αγίου Γεωργίου και της Αναστάσεως.

Η πλειονότητα των κατοίκων της Νέας Σελεύκειας τηρεί με ευλάβεια τα ήθη και τα έθιμα που έφεραν οι παππούδες και οι πατεράδες τους στη νέα πατρίδα από το 1926, τότε που εγκαταστάθηκαν εκεί ξεριζωμένοι από τον τόπο τους στη Μικρά Ασία. Με μεγαλοπρέπεια τίμησαν τον Αϊ-Γιώργη και στα Σύβοτα, όπου ιππείς περιέφεραν τρεις φορές την εικόνα του αγίου στο παρεκκλήσι και την παρέδωσαν στον ιερέα, για να ξεκινήσει η θεία λειτουργία.

Οι «καβαλάρηδες του Αϊ-Γιώργη» βγήκαν και στην Πρέβεζα και περιέφεραν την εικόνα στο χωριό, πηγαίνοντας σε σπίτια ανήμπορων, προκειμένου να προσκυνήσουν. Το ίδιο συνέβη και στο Μακρυχώρι, στην έδρα του Δήμου Τεμπών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα